Oeps…vergeten..

Bij de roze wolk van samenwonen of trouwen staan we vaak niet stil bij de praktische zaken. Toch is het regelen van juridische en financiële afspraken cruciaal om nare verrassingen in de toekomst te voorkomen. Want wat als jullie liefde onverhoopt strandt? Heb je dan wel alles goed geregeld?
Ga je binnenkort samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Laat niets aan het toeval over en zorg dat jullie goed voorbereid zijn, voor nu én later.

Samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap
Bij samenwonen vergeten veel stellen essentiële zaken te regelen, zoals een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en een testament. Een samenlevingscontract is cruciaal voor het vastleggen van afspraken over bezittingen en financiën. Hoe een samenlevingscontract eruit kan zien, kun je hier vinden.

Verschil tussen samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap
Maar een samenlevingscontract is geen geregistreerd partnerschap. Bij een samenlevingscontract moet je zelf afspraken vastleggen over de gemeenschap van goederen. Bij het huwelijk en geregistreerd partnerschap is er automatisch sprake van (beperkte) gemeenschap van goederen, tenzij jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben op laten stellen bij een notaris.

Testament en erfrecht
In een testament leg je vast wat er met je geld, huis, bezittingen en schulden moet gebeuren na overlijden. Is er geen testament, of zijn de in het testament aangewezen erfgenamen en hun kinderen overleden, dan bepaalt de wet wat er met de bezittingen gebeurt.

Adresregistratie en belastingtechnische zaken
Het inschrijven op het juiste adres bij de gemeente voorkomt problemen met toeslagen en belastingen. Dus dat is ook iets om te onthouden, en te regelen.

Verzekeringen, gezamenlijke rekeningen en eigendom
Verder is het belangrijk om verzekeringen na te lopen en te herzien, gezamenlijke rekeningen goed te beheren, en duidelijke afspraken te maken over huisvestingskosten en eigendom. Vooral eigendom is van belang als je bijvoorbeeld zelf uit een huurhuis komt, en je intrekt bij je lief die een koopwoning heeft. Als je meebetaalt in de maandlasten, maar niet mede-eigenaar van het pand bent, is het raadzaam daar afspraken over te maken.

Fiscaal partnerschap en medische volmachten
Vergeet ook het fiscaal partnerschap niet en bereid je voor op noodsituaties met bijvoorbeeld medische volmachten. (Een document dat iemand de bevoegdheid geeft om medische beslissingen te nemen namens jou, wanneer je zelf niet in staat bent om dit te doen.)

Dagelijkse afspraken
Dagelijkse afspraken over bijvoorbeeld huishoudelijke taken – wie doet wat in huis – kunnen toekomstige spanningen verminderen of voorkomen. Door deze zaken op tijd te regelen, voorkom je problemen en kun je met een gerust hart samenwonen.

Belangrijke zaken bij een scheiding
Bij een scheiding zijn er ook belangrijke zaken om op te letten, zoals pensioenverdeling, testament, verzekeringen, huisbezit en fiscale verplichtingen. Veel ex-partners maken geen afspraken over pensioen, wat tot problemen kan leiden. Volgens de wet hebben beide ex-partners recht op het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen, maar vergeten dit vaak te regelen.

Testament en verzekeringen na scheiding
Het is van belang om na een scheiding het testament te controleren om te voorkomen dat je ex-partner aanspraak maakt op jouw erfenis. Daarnaast moeten verzekeringen, zoals de hypotheek- en uitvaartpolis, worden aangepast.

Huisbezit en hypotheek na scheiding
Wat betreft het huis, is het belangrijk dat het eigendom en de hypotheek op de juiste naam worden gezet. Anders blijf je aansprakelijk voor de volledige hypotheek. Ook voor de hypotheekrenteaftrek is het van belang om de eigendom correct te regelen.

Fiscaal partnerschap na scheiding
Ten slotte is het belangrijk om het fiscaal partnerschap tijdig te beëindigen, anders worden toeslagen en belastingkortingen nog steeds gebaseerd op het gezamenlijke inkomen. Zorg ervoor dat je geen toeslagen misloopt door veranderingen in je persoonlijke situatie.

Huwelijkse voorwaarden
Sommige mensen regelen hun scheiding al voor hun huwelijk, door bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid kun je hier meer over vinden.

Een hoop geregel dus. Het kan best ingewikkeld of vreemd voelen om dit allemaal bespreekbaar te maken. Door het wél te bespreken maak je het voor elkaar wel een stuk makkelijker en overzichtelijker.

Heb jullie hulp nodig bij deze onderwerpen? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Werkt co-ouderschap?

Volgende
Volgende

Fijn om van te scheiden