Dynamiek

Begin deze maand mocht ik een bijdrage leveren aan een informatieavond van het Rotterdams Notariskantoor, Kooijman Autar Civil Law Notaries, mediators and Legal Advisors.
Mijn aandeel was dat ik licht wierp op de dynamiek van een samengesteld gezin. Ik heb zelf een samengesteld gezin en zoals zovelen in eenzelfde situatie leer en weet ik dat de bewegingen daarin vaak intrigerend zijn, laat ik het zo maar noemen.

De verstandhoudingen tussen jezelf en je stiefkinderen zijn niet vanzelfsprekend, je positie ten opzichte van elkaar is ook niet vanzelfsprekend, het is vaak een wankel evenwicht, en het kan ook glad ijs zijn.
In een “klassiek” gezin groei je met elkaar op, vanaf geboorte. Je stiefkinderen worden vaak later in je leven aan je leven toegevoegd. En dat kan goed gaan, maar ook volledig ontsporen. Want je hebt met zoveel factoren te maken!

Je hebt vaak ingewikkelde vormen van omgang. Week op- Week af Kinderen. (Om het) Weekendkinderen, Af en toe door de Weeks Kinderen, Soms Het Hele Weekend Geen Kinderen. Tijdens vakanties soms 3 hele weken Geen Kinderen.
Wat te denken van de invloed van de ex? Die wel degelijk onderdeel is van je samengestelde gezin.

En hoe zijn de verhoudingen met de schoonfamilie?

Oh ja..ook niet onbelangrijk…de kinderen zelf…

De kinderen hebben te maken met rouw, vanwege hun gebroken gezin, en dus ook met verdriet. En dat bestaat naast de gevoelens die ze voor jou als stief hebben. Positief of negatief, of een beetje van allebei. Als ouder, en zeker ook als stiefouder, gedraag je je stom, want we zijn heel vaak goedbedoelende prutsers, we hebben last van faalangst, omdat deze relatie MOET slagen. En we weten vaak echt niet hoe we met deze nieuwe posities als stiefouder moeten omgaan.

Lastige combinaties dus.

Als je dynamiek en relatie met je stiefkinderen niet zo gezellig is kun je je voorstellen dat dat op de lange termijn, tegen de tijd dat er wellicht wat te erven is, behoorlijk wat irritaties en grote ruzies kunnen ontstaan.
En al helemaal als je als stel, ouders, niets geregeld hebt. Niet voor elkaar, dus als je niet getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt, erf je niets, en gaat alles naar de biologische kinderen, stief valt buiten de boot.
Heb je wel wat voor de langstlevende geregeld en verder niets, erft de langstlevende. En als dat nou toevallig de stiefmoeder is, met eigen kinderen, kan zij jouw kinderen behoorlijk dwarszitten in de erfenis. Omdat jouw kinderen niet van haar zijn, zijn het dus ook niet haar erfgenamen.

Moeten alle kinderen hetzelfde behandeld worden? Hoe is de onderlinge band tussen de kinderen? De dynamiek van een samengesteld gezin is groot en het is veel. Het is goed om na te denken over de impact hiervan op de lange termijn.

Heb je hulp nodig? Stuur me een bericht, en ik vertel je graag wat ik voor jouw gezin kan betekenen.

Vorige
Vorige

No Problemo

Volgende
Volgende

Auww