No Problemo
Probleemloos leven, hoe fijn zou dat zijn!
Dat je je geen zorgen hoeft te maken over je gezondheid, of die van je geliefden. Dat je geen geldzorgen hebt, dat het goed gaat op je werk, dat je een fijn huis hebt, dat het goed gaat met je kinderen.
Sommige mensen maken zich teveel zorgen, en zoeken problemen op, doordat ze (te) veel wolven en beren op de weg zien. Maar dat is voor een andere keer.
Sommige mensen hebben helemaal geen zorgen, want ze hebben namelijk geen problemen. Althans, dat vinden ze. En als er al een probleem is, dat is dat in ieder geval niet hun pakkie an, het ligt aan een ander.
Ze hebben geen schuld, en geen verantwoordelijkheid. Als er iets negatiefs in hun leven is, is dat iets wat hen wordt aangedaan. En zij kunnen er niets aan doen.
Als kinderen opgroeien zie je dit gedrag vaak in hun puberteit. Ouders kunnen tegen de klippen oplopen door dit gedrag, er valt niet met het kind te praten, ze beredeneren “alles” vanuit zichzelf, en redelijkheid is ver te zoeken. En daarbij…waar maak je je druk om, zij hebben geen probleem, JIJ hebt een probleem.
Bij sommige volwassenen zie je ditzelfde gedrag soms. Onvolwassen volwassenen, die prima functioneren in bepaalde settings, ze kunnen prima hun werk doen, managen, klussen uitvoeren, ga zo maar door.
Maar op emotioneel vlak lijken ze te zijn blijven hangen in een, wat ik noem, puberale fase. Ze zijn emotioneel niet volwassen geworden.
Dus hun emotionele leven draait om hen, ze zijn weinig empathisch voor problemen van een ander, en ze zien niet goed in dat ook zij soms onderdeel van een probleem, danwel een oplossing kunnen zijn. Want zij hebben geen probleem, JIJ hebt een probleem met hen.
Als zij een probleem hebben, is dat een gezamenlijk probleem, of nog liever jouw probleem, wat stante pede opgelost moet worden, en het boeit niet erg hoe dat wordt opgelost, als het maar wordt opgelost. En graag door een ander.
Als jij een probleem hebt is dat ook vooral jouw probleem.
Samenleven met zo iemand is lastig. Ze kijken vooral naar zichzelf als middelpunt, en naar hun bezigheden, die voorrang moeten hebben. Iets loslaten voor een ander wordt gezien als een offer, maar ze zien niet dat de ander ook een offer brengt.
Ze blokkeren communicatie, door een gebrek aan inlevingsvermogen. Ze blokkeren gezamenlijkheid, omdat ze niet echt in staat zijn tót gezamenlijkheid. De wereld draait namelijk om hen, en jij mag meelopen, als je maar niet teveel vraagt of van ze wil.
Bedoelen ze alles slecht? Welnee. Zijn ze intens egoïstisch? Soms, maar vaak niet met opzet. Ze staan niet op ‘s ochtends om jouw dag opzettelijk te verzieken, ze zijn gewoon met zichzelf bezig. en dus niet met jou, of met het gezin.
Houden ze niet van je? Hmm...dat durf ik te betwijfelen. Voor zover ze in staat zijn te houden van, zullen ze best van je houden. Ze zijn nog niet emotioneel volgroeid, dus weten niet HOE ze van iemand moeten houden. En vaak houden ze ook niet zo heel veel van zichzelf, al is dat soms lastig om te zien.
Maar wat MOET je nou met zo iemand? Als je met zo iemand samenleeft is het al lastig, maar als je van zo iemand gescheiden bent is het soms een heel zware dobber. Want overleggen is een probleem.
Nou ja, het jouwe dan, want jij hebt dus een probleem als je samen iets wil regelen, en daarmee dus iets van de ander verlangt, waar deze persoon echt niet toe in staat is.
En je kunt er boos of verdrietig van worden, oplossen kun je het niet. Dat moet de ander namelijk doen. Want het is het gedrag van de ander wat de zaken blokkeert.
Er is wel een uitweg. Door te onderzoeken waar gedrag vandaan komt kunnen veel zaken duidelijk worden. Het geeft inzichten, en het kan de relatie redden, verbeteren. Je kunt de communicatie verbeteren, je kunt begrip krijgen voor elkaar.
Je kunt groeien naar gezamenlijkheid, als stel, maar ook als gescheiden ouders, omdat daar de gezamenlijkheid zit in het hebben van kinderen, en daar zul je samen voor moeten zorgen.
Zo kun je weg van woorden als schuld, en onverantwoordelijkheid, en kun je samen problemen oplossen.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met me op.