Geldzaken
We kennen allemaal de verhalen uit onze omgeving over de drama’s die ontstaan als we geen inzicht hebben in financiën. Te vaak laten vrouwen de geldzaken over aan hun partner en missen daardoor cruciale kennis over inkomsten en uitgaven.
Hypotheken, belastingformulieren, ziektekosten—het is nog steeds vaak de man die deze zaken regelt.
Bij een scheiding of overlijden kan dit nare gevolgen hebben. Plotseling staan veel vrouwen met lege handen, zonder te weten waar ze moeten beginnen. In geval van een scheiding zijn de verhalen vaak schrijnend: ruzies over alimentatie, onvoldoende eigen inkomen en blijvende financiële afhankelijkheid. En helaas is het nog steeds zo dat vrouwen hier vaker de dupe van zijn.
Te vaak zie ik vrouwen zonder een samenlevings- of huwelijkscontract, geen betaalde baan of onvoldoende verdiencapaciteit. Hierdoor kunnen ze hun levensstandaard niet handhaven als ze op eigen benen moeten staan.
De uitspraak “ZIJ heeft het niet goed geregeld” slaat de plank echter wel mis. Dit is niet iets waar je alleen de vrouw over na moet denken. Je bent tenslotte samen verantwoordelijk voor je relatie. Beide partners moeten nadenken over de financiële situatie en wat er gebeurt als de relatie eindigt.
Veel mannen en vrouwen vinden dit soort gesprekken moeilijk of beladen. Praten over "wat gebeurt er na onze relatie" wordt gezien als lastig of zelfs als een motie van wantrouwen.
Misschien kunnen we beginnen met aan elkaar te vragen wat er zo eng aan is. Waarom lijkt dat gesprek zo lastig? En wat kunnen wij eraan doen om toch dat gesprek aan te gaan?
Laten we streven naar gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid in onze relaties, zowel financieel als emotioneel.
Vind je het toch lastig om over dit onderwerp te praten met je partner? Ik help je graag!