Help, ik ken mijn coach!!

Je bent op zoek naar een goede relatiecoach of mediator. Ga je dan eerst binnen je eigen netwerk op zoek of komt dat te dichtbij? Kies je juist liever een totale vreemde? 

Is het ingewikkeld om je hebben en houden te delen met iemand die je kent? Of is het juist veilig en vertrouwd om te praten met iemand die je kent?

Ik maak af en toe mee dat een stel wat problemen heeft contact met me zoekt, al dan niet op basis van een verwijzing. Maar omdat de wereld soms best klein is kan het zijn dat we geen onbekenden van elkaar zijn. En dat kan soms lastig zijn.

Misschien vindt je coach, of je bekende, jullie wel heel vreemd en raar. Denk je. Of vindt je het gênant om intieme zaken te bespreken met iemand die je al langer kent.

Er kan angst zijn voor een mening of oordeel, en hoe weet jij nou dat je coach jullie verhaal voor zich houdt. Je kunt elkaar in de buurt tegen komen, in een restaurant, of in een kroeg, en wie weet wat er dan “opeens” voor gesprekken uitrollen, waar jij of de ander helemaal niet op zit te wachten!

Een bekende kiezen om je te helpen je relatie vlot te trekken of een bemiddelende rol te spelen tijdens je scheiding kan je een gevoel van vertrouwen en veiligheid geven. Je kent het stel, de situatie, bent bekend met de emoties. Maar het kan ook zorgen oproepen over mogelijke verstrengelingen en vooringenomenheid. 

Wat is wijsheid? 

Een van de grootste voordelen van het kennen van je mediator of coach is het al bestaande vertrouwen. En dat vertrouwen is essentieel in elke begeleidings- of bemiddelingssituatie. Hebben jullie een goede relatie? Dan kan dit het proces en de gesprekken zeker makkelijker maken. Je voelt je wellicht meer op je gemak om open en eerlijk te zijn. En dat is cruciaal is voor effectieve mediation.

Een nadeel kan zijn dat een persoonlijke relatie kan leiden tot de angst voor vooringenomenheid, waardoor de objectiviteit van de mediator in het geding komt. Dit kan vooral problematisch zijn in situaties waar conflicten moeten worden opgelost of waar moeilijke beslissingen genomen moeten worden. Als je je mediator of coach kent kun je bang zijn dat deze onbewust de neiging zou kunnen hebben om partij te kiezen of bepaalde zaken niet volledig onbevooroordeeld te benaderen.

Wat de doen in zo’n situatie?

Ik zou je adviseren de relatie af te wegen. Bedenk hoe goed je de persoon kent en in welke context. Als het een oppervlakkige relatie is, zijn de risico’s wellicht minder groot dan bij een diepere vriendschap.

Vraag om transparantie. Wees open over je eventuele zorgen. Een professionele mediator begrijpt echt waarom jij je zorgen maakt en neemt maatregelen om jouw zorgen weg te nemen. 

Twijfel je? Overweeg dan een andere professional. Het is belangrijk dat je je volledig comfortabel voelt met degene die je begeleidt. Niet omdat de één zich goed voelt bij jou geldt dat ook voor de ander. Maak je bezorgdheid bespreekbaar. En zorg voor overeenstemming.

Zorg ervoor dat er duidelijke grenzen zijn tussen je persoonlijke en professionele relatie. Dit kan helpen om vooringenomenheid te minimaliseren en de professionaliteit te waarborgen.

En vergeet ook niet, mediation en coaching - in ieder geval in mijn praktijk- is beschermd door een geheimhoudingsplicht. Dit kun je vastleggen in een geheimhoudingsovereenkomst, een gecertificeerde mediator (MfN bijvoorbeeld) heeft zich te houden aan gedragsregels en heeft een tuchtcommissie.

Het kennen van je mediator of coach hoeft geen probleem te zijn, als je je maar bewust bent van de mogelijke valkuilen en stappen onderneemt om die te ondervangen. Vertrouwen en comfort zijn belangrijk, maar objectiviteit en professionaliteit moeten altijd gewaarborgd blijven. 

Durf jij het aan om contact op te nemen? Ik zie je graag in mijn praktijk.


Vorige
Vorige

Gadver, een COACH?!

Volgende
Volgende

Alimentatie is geen afkoopsom