Herken jij het gevoel van financiële onzekerheid?
Het is een verhaal dat velen bekend in de oren klinkt. Vrouwen laten nog vaak de geldzaken over aan de man. En bij een scheiding raken veel vrouwen verstrikt in conflicten over alimentatie, financiële afhankelijkheid en gebrek aan eigen middelen. Helaas zie ik in de praktijk nog steeds dat vrouwen hierbij vaak het onderspit delven.
Ik zie met regelmaat dat 'wij vrouwen' financiële zaken niet goed hebben geregeld. Er is geen samenlevings- of huwelijkscontract, geen eigen inkomen of een te laag salaris, en we hebben huwelijkse voorwaarden niet bijgewerkt tijdens onze relatie. We hebben weliswaar een bepaalde levensstandaard, maar te weinig financiële zelfstandigheid om op eigen benen te staan.
Het is belangrijk dat vrouwen zich bewuster worden van hun financiële positie. Het feit dat veel vrouwen niet fulltime werken, betekent niet dat we niet gelijkwaardig zijn. Werk dient niet alleen ter financiering van de kinderopvang, maar ook om deel te blijven uitmaken van de samenleving en onszelf te blijven ontwikkelen. Zelfs als we niet werken, regelen we vaak allerlei zaken zodat onze partner kan focussen op zijn carrière.
Relaties zijn een gedeelde verantwoordelijkheid, en mannen moeten ook nadenken over de gevolgen van een afhankelijke situatie waarin de vrouw voor de kinderen zorgt en hij voor het inkomen. Dit kan leiden tot stress en frustratie, en uiteindelijk zelfs tot een vechtscheiding.
Laten we erkennen dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om financiële kwesties te bespreken en afspraken te maken over de toekomst, zowel qua financiën als huishoudelijke taken.
Ik merk dat veel mensen deze gesprekken lastig vinden, maar laten we beginnen met elkaar te vragen waarom dat zo is en wat we kunnen doen om ze aan te gaan
Heb je hulp nodig bij dit soort gesprekken? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.