Wat is vreemdgaan?

Vreemdgaan…ja, dat wil wel een bom onder je relatie leggen. Het wekt woede op, wanhoop, verdriet, pijn, frustratie.

Wat zet je er toch veel mee op het spel. Je brengt leugens in je relatie, je brengt wantrouwen en achterdocht in je relatie. Je schendt het vertrouwen van je partner, om behoorlijk egoïstische redenen.

Want de kans dat je aan je partner denkt tijdens het vreemdgaan is nogal nul.

Maar wat is vreemdgaan? Ik heb ondertussen al wat interessante variaties vernomen namelijk…

De één vindt het geen vreemdgaan, want hij/zij komt niet klaar. De ander vindt naar de hoeren gaan geen vreemdgaan, maar ziet dat meer als een zakelijke transactie. Weer een ander gaat niet vreemd omdat ze alleen maar tegen elkaar aanliggen. Of het was alleen maar zoenen.

Iemand anders vindt het geen vreemd gaan want hij/zij houdt echt nog van zijn partner, die ander is er alleen voor fysiek contact. “De gevoelens voor mijn partner blijven ongeschonden hoor..” Tuurlijk.

En weer een ander vindt het geen vreemdgaan want ze delen alleen maar emoties, geschreven overigens, en ze raken elkaar nooit aan. Een soort van “hoofs vreemdgaan”.

En nog een ander vindt het een redding van de relatie.

Kortom…het is maar hoe je ernaar kijkt.

Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag, volgens Wikipedia.

Dus alles wat hierboven beschreven staat valt wel degelijk onder de noemer vreemdgaan.

Vreemdgaan kan wel iets positiefs met zich meebrengen. Het kan een wake-up call zijn. Het kan je doen beseffen dat je je partner en je relatie wél heel veel waard vindt.

Is de vreemdganger altijd de slechte partij? Mwah…ja en nee. De vreemdganger gaat over zijn of haar eigen grenzen heen, dat doet ook iets met je.

Is het te begrijpen, het vreemdgaan? Dat hangt van de situatie af. Je doet het meestal niet zomaar, een slecht lopende relatie is meestal de aanjager van dit gedrag.

Is de bedrogene altijd het slachtoffer? Hmm…ook hier weer ja en nee. De bedrogene wordt gekwetst, en dat weet de vreemdganger ook heus wel. Maar ook hier hangt het weer van de situatie af.

Als je al geruime tijd geen intimiteit meer met elkaar deelt is het nog steeds niet goed te praten, maar wel te begrijpen. Als je elkaar intimiteit onthoudt, om wat voor reden dan ook (Moe, stress, ziekte, kinderen, familie, noem maar op), kan het op een gegeven moment best te begrijpen zijn dat er een scheve schaats gereden wordt. De vraag is wat het je oplevert, of opgeleverd heeft.

Want hoe leuk en stoer we ook doen…er zijn echt veel meer stellen die de drie keer per week seks niet halen dan wel hoor. Weken of maanden, soms jaren geen seks. Het is zo, het bestaat. Echt. Ja, echt.

En nee, mannen gaan niet vaker vreemd dan vrouwen. De redenen om vreemd te gaan zijn wel vaak anders.

En ook van die redenen kunnen we met elkaar veel vinden, feit is dat er vreemd gegaan wordt. En dat dat niet het einde van je relatie hoeft te betekenen.

Het betekent heel hard werken, het vertrouwen opbouwen, accepteren dat het gebeurd is, onderzoeken, vechten, de pijn ervan ervaren, beseffen dat je de ander echt pijn hebt gedaan, en bedenken hoe je hier in hemelsnaam uit gaat komen.

Maak jij dit mee? Waar loop je tegenaan? Kunnen jullie erover praten? Wil je er uit komen en samen door?

Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Herken jij het gevoel van financiële onzekerheid? 

Volgende
Volgende

Echte mannen huilen niet