Iedereen heeft vakantie!!

Hé hé, eindelijk is het zover. Vakantie! Zo, daar was je wel echt even aan toe zeg.

Beetje chillen, uitslapen, bijkomen, lekker drankje doen ergens, beetje aanrommelen op de bbq, of gewoon uit eten. Even he-le-maal NIETS. Heeeeerlijk.

Eindelijk weer wat meer tijd samen, wat dichter tot elkaar komen doet niemand kwaad.

Toch?

Het lijkt een paradox: vakanties, die vaak worden gezien als een tijd van ontspanning en samenzijn, leiden tot een piek in het aantal echtscheidingen zodra ze voorbij zijn. Na vrijwel elke vakantie schiet het aantal echtscheidingsaanvragen met 20 tot 30 % omhoog. Hoe zit dat?

1) Verwachtingsmanagement

We gaan soms met te hoge verwachtingen op vakantie. We denken dat we meer samen zullen zijn, en beiden tot rust zullen komen. We denken ook dat we beiden de zorgtaken zullen verdelen. We denken dat we samen aan de stress van alledag zullen ontsnappen, en dat we heel veel plezier zullen hebben.

Maar ja, als Jan om elf uur ‘s ochtends het eerste biertje of Aperolletje scoort, terwijl de kinderen nog moeten eten en moeten worden klaargemaakt voor dat dagje zwembad of strand, staat Els er toch weer alleen voor. want zij kan moeilijk hetzelfde doen als Jan op dat moment.

Jan: “Ja hallo, ik heb vakántie JA!” Waarbij Els die dus niet heeft, want zij doet -weer- wat ze het hele jaar al doet. Ervoor zorgen dat alles klip en klaar is. Alleen. En dus niet SAMEN met Jan. Daar sta je dan.

Je kunt je voorstellen dat Els lichtelijk teleurgesteld en gefrustreerd raakt op deze manier. Maar ga dat maar eens bespreekbaar maken zonder dat het escaleert…

2) Taakverdeling

Tijdens vakanties brengen koppels veel meer tijd samen door dan normaal. Kleine irritaties en conflicten, die tijdens het dagelijks leven misschien minder opvallen, kunnen tijdens een vakantie uitvergroot worden.

Als Jan hele dagen op z’n werk zit valt het minder op dat ie niet zoveel doet in het huishouden - wat an sich niet erg hoeft te zijn. Maar tijdens de gezamenlijke vakantie zou het voor Els wel fijn zijn als Jan - uit zichzelf graag- ook zijn handjes liet wapperen. (“Sjeez Els, doe even rustig, die afwas kan toch ook later wel?” “Nee Jan, NU, ik wil ook in een opgeruimde ruimte zitten!”)

Tegen de tijd dat de kinderen op bed liggen is Els zo gaar van de dag dat ze dat drankje samen liefdevol parkeert en gaat slapen. Waarop Jan teleurgesteld in zijn eentje voor de tent, voor het huisje of op het balkon zit.

3) Geld

Vakanties kunnen een financiële last vormen, vooral als ze duurder uitvallen dan gepland. Stel dat je vlucht uitvalt, of je bagage niet aankomt, of je auto het onderweg begeeft…Ben je mooi je geld kwijt, of ben je meer geld kwijt dan je had gewild. En dat terwijl je er toch echt al weken of maanden voor het gespaard.

Jan wilde toch wel graag dat bootje huren voor een dag, of een paar dagen, en Els wilde dat de kinderen naar dat waterpretpark kunnen. Els vind bootjes stom, belachelijk duur ook trouwens, voor die paar uur, en de kinderen moeten ook dingen kunnen doen waar ze naar uitkijken. En het kan niet allemaal. Wat nu? Wie “wint “ de discussie? Want “WE” hebben allemaal vakantie, en we willen rust, en we willen genieten, maar door te weinig geld gaat het dus niet.

4) Verbinding

In verbinding zijn en blijven is belangrijk in elke relatie. Als je denkt dat je tijdens je vakantie eindelijk weer eens goede gesprekken of dampende seks zult hebben kun je van een koude kermis thuiskomen.

“Goede gesprekken, jeetje Els, kunnen we niet gewoon genieten? Ik heb VAKANTIE, dit is geen therapie!!” “Verdorie Jan, we komen nooit toe aan een echt goed gesprek, daar heb ik ook wel eens behoefte aan, als we dat NU niet doen doen we dat NOOIT!”

En Els gaat helemaal geen seks hebben in dat gehorige tentje, of kamertje, stacaravannetje of wat dan ook, met de kinderen op gehoorsafstand. En het is ook veel te warm. Dat gezweet, pfff…laat me lekker met rust.

En Els was al geïrriteerd door die Aperol om 11 uur in de ochtend, het geen moer uitvoeren met de kinderen, dat bootje opdringen en die kinderen afpoeieren met een opblaasballetje.

Lekker verbonden ben je dan. Want Els wou ook vakantie, maar die heeft ze dus niet. Dus die seks…de groeten, want Jan stinkt ook nog naar bier, of Aperol.

Dus Els is boos.

Jan is boos, want ook Jan krijgt niet wat hij wil, scheve gezichten om dat bootje, die stomme barbecue wil ook al niet aan, en die seks kan ie ook op zijn buik schrijven. En die kinderen, sjeez…wat vragen die om bezopen veel aandacht. Lekkere vakantie dan…


Herkenbaar? De frustraties druipen ervan af.

En wat moet je hier nou mee…Wat je zou kunnen doen is het volgende:

  1. Communiceer open en eerlijk: Bespreek verwachtingen en plannen voor de vakantie om misverstanden te voorkomen.

  2. Plan realistisch: Stel realistische verwachtingen voor de vakantie en wees voorbereid op mogelijke uitdagingen.

  3. Werk aan problemen: Probeer bestaande problemen aan te pakken voor de vakantie, zodat ze niet uitvergroot worden tijdens het reizen.

  4. Zoek hulp: Als de relatie onder grote spanning staat, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken, zoals relatietherapie.

Vakanties zijn helaas dus niet altijd vol ontspanning en geluk, ze kunnen ze ook een periode van verhoogde spanningen en reflectie zijn.

De piek in echtscheidingen na vakanties is een complex fenomeen dat voortkomt uit hoge verwachtingen, intensieve samenzijn, financiële stress, communicatieproblemen en de onvermijdelijke confrontatie met de realiteit van de relatie.

Als je je bewust bent van dit soort dynamieken kun je als stel proberen deze valkuilen te vermijden en sterker uit de vakantie te komen.

Heb je hier wat hulp bij nodig? Neem dan contact met me op.

Fijne vakantie!

Vorige
Vorige

Alimentatie is geen afkoopsom

Volgende
Volgende

Gedeelde verantwoordelijkheid