Laat het los!

In ons leven houden we soms graag vast aan iets. Aan een fijne herinnering, die herbeleven we graag, want dat geeft een goed gevoel. Aan een foto, of aan een ander tastbaar iets. Het brengt ons terug in een tijd. En dat kan prettig zijn.

Of juist pijnlijk. Maar dat vinden we niet erg, blijkbaar.

Soms houden we vast aan personen. Aan onze kinderen bijvoorbeeld, want die willen we beschermen. En tot in oneindigheid laten we ze weten hoeveel we van ze houden. Of aan onze familie, in positieve of negatieve zin. We kunnen er niet los van komen.

Soms houden we vast aan een pijnlijke relatie. Soms in liefde, soms in boosheid.

Bijvoorbeeld de vrouw die na 10 jaar scheiding nog steeds net zo boos is als de dag dat de relatie verbroken werd. 10 jaar lang houdt de ex de woede vast ten opzichte van de man die haar verlaten heeft.

Of die zoon die bij het verdelen van de erfenis hetzelfde behandeld werd als zijn stiefzus, en zijn ouders maar niet kan vergeven hiervoor. Hij blijft de teleurstelling vast houden.

Of die man die tegen zichzelf zegt dat hij na de scheiding nooit meer gelukkig kan worden. En een andere liefde zou een verraad zijn ten opzichte van zijn ex, die zijn grote liefde is. Hij blijft de pijn vasthouden, en hij noemt het eeuwige liefde.

Soms houden mensen vast aan een relatie, terwijl ze (beiden) niet gelukkig zijn. Dan is de vraag wát je ongelukkig maakt. Relaties kunnen toxisch zijn, ongelijkwaardig, vol verdriet. Maar er zijn bijvoorbeeld kinderen in het spel, dus we blijven vasthouden.

De vraag is waar je aan vast houdt, wát je vasthoudt. En vooral: Waarom?

Ik denk zelf dat we best mensen of dingen kunnen loslaten, maar het niet willen.

Want het levert ons iets op, om het vast te houden.

Dus wat is dat dan? Wat levert het je op, wat haal je eruit?

In India en Indonesië vangen ze apen door in een (vaak kleine) opening wat lekkers te stoppen. Als de aap zijn hand in de opening doet is de opening net groot genoeg voor zijn hand. Als hij het lekkers pakt dan maakt hij een vuist en kan hij niet meer loskomen. Als hij niet loslaat wacht hem geen prettig lot. Als hij wel loslaat, nou ja…dan kan hij vrij gaan.

De les die je hieruit kunt leren is dat als je vrijheid wil, je “gewoon” los moet laten. Wat het ook mag zijn dat je vasthoudt.

Waar hou jij aan vast? Of houdt jou iets in zijn greep? Wil je eens onderzoeken wat er gebeurt als je het loslaat?

Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Wa kos da?

Volgende
Volgende

Grootouders, ondersteun je kind!