Leven na dood

Recent verscheen een artikel over een gescheiden stel waarbij de vrouw overleed. Het zette me aan het denken.

Tijdens een scheiding zijn mensen vooral bezig in het hier en nu, het afwikkelen dan de zaken, de boedel, het huis, de omgangsregeling, de alimentatie. Dat vraagt veel aandacht en energie, en liefst handelen we dit zo snel mogelijk af, om ons eigen leven weer op te pakken.

Soms ook om zo min mogelijk met de ander te maken te hoeven hebben. Contact houden we zakelijk, praktisch, en zo beleefd mogelijk.

Toch kan het raadzaam zijn wat stappen verder te denken. Ook met je ex-partner.

Het kan inderdaad gebeuren dat de ex-partner komt te overlijden. En dan kunnen er een hoop dynamieken ontstaan.

De andere ouder wordt automatisch verantwoordelijk voor de zorg van de kinderen. Als er nog veel boosheid tussen de ex-partners is, maar er zijn geen afspraken over hoe te handelen bij een overlijden, kan dat verregaande gevolgen hebben.

Mocht de overleden ouder een nieuwe partner hebben staat deze met lege handen, en heeft deze geen automatisch recht op een omgangsregeling. Deze kan wel aangevraagd worden, maar dat kan moeizaam zijn. Als de overgebleven ouder geen (goede) relatie heeft met de achtergebleven stiefouder kan het zijn dat de kinderen deze stief niet meer zien.

Dat gezegd hebbende: Dit artikel laat een ander resultaat zien. Hier werd het kind al vanaf jonge leeftijd mede opgevoed door de stief. De omgangsregeling werd aangepast.

Als de ex-partner geen (goede) relatie heeft met de familie van de overleden ouder kan de impact op die familie ook groot zijn. Grootouders, ooms, tantes en andere familieleden kunnen een verminderd contact hebben met de kinderen.

En bedenk ook dat er een erfenis kan zijn, en naar wie gaat dat? Wie handelt de nalatenschap af? Je ex? Dat kan gebeuren als je geen testament hebt, en geen nieuwe partner.

En dit zijn nog maar wat praktische zaken. Zo’n gebeurtenis heeft ook emotionele kanten.

Probeer je voor te stellen dat je ex-partner overlijdt, en jij niet naar de begrafenis mag komen, ook niet om je kinderen te steunen.

Of dat je door de familie van je ex onder druk wordt gezet om de kinderen bij hen te laten wonen, omdat jij als ouder minder aanwezig bent (geweest), en je ver weg woont.

Of dat de kinderen niet bij jou willen wonen omdat ze jouw nieuwe partner niet moeten? Of dat ze geen band met je voelen, of hebben? Om wat voor reden dan ook.

Ben je in staat de familiebanden met je ex-familie in stand te houden of (weer) op te bouwen voor je kinderen?

En wat gebeurt er met de kinderen als beide ouders overlijden? De familie kan dan een voogd aanwijzen, maar je kunt je voorstellen dat bij gescheiden ouders beide families daar wat van kunnen vinden.

Kortom, er is een hoop om over na te denken en door te spreken met je ex. Als je kunt voorkomen dat er onwenselijke situaties ontstaan is het raadzaam om met elkaar in gesprek te gaan hierover.

Kun je daar wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Advocaat of mediator?

Volgende
Volgende

Van moeder naar loeder, van vader naar dader