Oeverloze discussies met je ex-partner over de vakantieverdeling?

unsplash-image-SYx3UCHZJlo.jpg

‘Ik kan een boek schrijven over de problemen die het verdelen van de vakanties geeft.’

Er staan zes heerlijke vrije weken voor de deur. Uitslapen, geen broodtrommels, geen sportclubs, geen haast. Zomervakantie! Maar als je gescheiden bent kan het plannen van een vakantie behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Want hoe verdeel je die vakanties nou eigenlijk? De één maakt een jaarplanning, waarbij alle vakanties gelijk verdeeld worden. De ander heeft een ander schema, en overlegt per vakantie hoe de verdeling wordt. En wat te doen met studiedagen, Kerst, Sinterklaas, Pasen, Pinksteren en Hemelvaart? Vaderdag, Moederdag?

Ik ben Mediator. In mijn praktijk in Rotterdam bied ik hulp aan ouders die er samen, om wat voor reden dan ook, niet uitkomen. Een vakantieplanning maken met je ex-partner heeft vaak heel wat voeten in aarde. Ook als je goed met elkaar door een deur kan. Om er nog maar extra dynamiek aan toe te voegen: wat te doen als je als ouders elkaar dwars zit? Omdat je bijvoorbeeld vindt dat je ex niet met zijn of haar nieuwe partner én de kinderen op vakantie mag? Of omdat je niet met je ex kunt communiceren?

Jet is moeder van drie kinderen tussen de 10 en 16 jaar. Zij en de vader van de kinderen zijn uit elkaar. Ze kan een boek schrijven over de problemen die het verdelen van de vakanties geeft. Jet: ‘Toen we 8 jaar geleden onze relatie beëindigen, wilde hij de kinderen 1 vakantieweek per jaar. Dat is natuurlijk belachelijk weinig, maar meer paste niet in zijn leven. Na vier jaar veranderde dat. Hij kreeg een nieuwe geliefde en had nu wel ruimte voor de kinderen. Toen nam hij ze opeens in de herfstvakantie mee naar Spanje en met Kerst ging hij met ze naar Azië. Dat voelde heel dubbel. Ik had het onwijs nodig om af en toe even alleen te zijn en ik gunde de kinderen het plezier. Maar dingen gingen niet in overleg en dat voelde niet goed.’

Jet heeft geprobeerd om de verdeling vast te laten leggen in een plan. Zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en de tijd met de kinderen eerlijk over beide ouders verdeeld wordt. ’Ik heb contact gehad met zijn nieuwe vrouw. Resultaat is dat ik nu aan het kortste eind trek en de vakanties nog steeds niet evenredig zijn verdeeld. Dat is heel pijnlijk en verdrietig.’

Zo wordt een vakantie plannen wel heel vervelend. Maar voordat je nou direct de advocaten gaat bellen en via een rechter een vakantie gaat afdwingen, is het misschien een idee om elkaar eens rustig te benaderen, en uit te leggen wat je bedoelingen zijn. Je kunt ook voorstellen een vakantieplanning op te stellen aan het begin van het jaar, of als de scholen hun vakantieroosters online hebben gezet. Daarin maak je een verdeling van de vakanties, en kun je eventuele speciale gelegenheden opnemen. Bijvoorbeeld een huwelijksjubileum, of iets anders bijzonders waar je graag je kinderen bij wil hebben.

Die planning, of dat voorstel, kun je dan over en weer bespreekbaar maken. Op die manier hou je het voor alle partijen overzichtelijk, en weet iedereen - ook de kinderen- waar ze aan toe zijn.

Marion scheidde 5 jaar geleden, toen haar kinderen 10 en 12 waren. Zij en haar ex-man lieten bij een mediator een convenant opstellen, met daarbij een ouderschapsplan. Daar ligt alles in vast. Ook hoe ze de vakanties en vrije dagen verdelen. ‘Afspraak is dat ik om het jaar eerste keuze heb als het gaat om vakanties van een week. Heeft een vakantie twee weken dan mag ik dat jaar kiezen welke week mij het best uitkomt en dat geldt ook voor de zomervakantie. Bij mijn nieuwe vriend werkt het anders. Die behandelen vakantieweken waarin ze niet weggaan als een gewone week. Gaat er wel iemand op vakantie, dan gaat het in overleg. Maar dan moet je dus wel echt goed met elkaar door 1 deur kunnen.

In het begin was er tussen mij en mijn ex-man nog wel eens strijd over wisseldagen en op welke dag een vakantieweek nou precies begon. Ik heb daar ook wel eens een advocaat voor gebeld. Maar nu de kinderen 16 en 18 zijn en iedereen min of meer aan de situatie is gewend, gaat het soepeler. Al blijf je toch steeds schaven aan zo’n overeenkomst. Je moet met elkaar in gesprek blijven. Ik zet het jaarschema altijd in een excel-bestand en dan weet iedereen wat de bedoeling is.’

Je zou denken dat een vakantie iets is waar je naar uit kunt kijken, dat zou wel zo fijn zijn, voor iedereen. Ik denk dat je uitgangspunt zou moeten zijn dat een ieder fijn en onbevangen op vakantie moet kunnen gaan met zijn of haar gezin, ongeacht jouw mening of gevoel.

Probeer steeds met elkaar in gesprek te blijven, maak in overleg een schema met elkaar, wees helder en duidelijk in de afspraken. Dat voorkomt vaak een hoop gedoe en stress. Want uiteindelijk zou dat het doel moeten zijn. Een fijne vakantie voor iedereen, zonder lading. Gewoon genieten.

*De echte namen van Jet en Marion zijn bij mij bekend.

Vorige
Vorige

Of je ook even wil betalen voor het onderhoud van je stiefkinderen!

Volgende
Volgende

Vakantieperikelen