Vakantieperikelen

vakantieplanning.jpg

Hoe verdeel je de vakanties als je gescheiden bent?

De zomervakantie staat bijna voor de deur, en met de versoepelde Corona maatregelen kan het zelfs zo zijn dat we er echt op uit kunnen gaan met het gezin!

Feest dus, we snakken naar een andere omgeving, lekker naar een resort, camping, hotel of B & B, zonnetje op je hoofd, ligbedjes, terrasjes, of lekker actief genieten van je vrije tijd! Maar als je gescheiden bent kan het plannen van een vakantie behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Want hoe verdeel je die vakanties nou eigenlijk?

De één maakt een jaarplanning, waarbij alle vakanties gelijk verdeeld worden. De ander heeft een ander schema, en overlegt per vakantie hoe de verdeling wordt. En wat te doen met studiedagen, kerst, Sinterklaas, Pasen, Pinksteren en Hemelvaart? Vaderdag, Moederdag?

Als je stiefkind bijvoorbeeld in een andere regio naar school gaat, kan het helemaal een uitdaging zijn. De landelijke vakantiespreiding zit je dan ook nog eens in de weg. Misschien heb je in het ouderschapsplan of convenant al één en ander vastgelegd, maar het kan ook zijn dat je er gewoonweg niet uitkomt.

Hoe het ook zij, beide ouders zouden in de gelegenheid gesteld moeten worden met de kinderen op vakantie te gaan. En dat betekent dat je met elkaar in overleg moet.

En om er nog maar extra dynamiek aan toe te voegen: wat te doen als je als ouders elkaar dwars zit? Omdat je bijvoorbeeld vindt dat je ex niet met zijn of haar nieuwe partner én de kinderen op vakantie mag? Of omdat je niet met je ex kunt communiceren?

Of als de andere ouder het toestemmingsformulier om te kunnen reizen met je kind(eren) niet wil ondertekenen?

Zo wordt een vakantie plannen wel heel vervelend.

Voordat je nou direct de advocaten gaat bellen en via een rechter een vakantie gaat afdwingen, is het misschien een idee om elkaar eens rustig te benaderen, en uit te leggen wat je bedoelingen zijn.

Je kunt ook voorstellen een vakantieplanning op te stellen aan het begin van het jaar, of als de scholen hun vakantieroosters online hebben gezet. Daarin maak je een verdeling van de vakanties, en kun je eventuele speciale gelegenheden opnemen. Bijvoorbeeld een huwelijksjubileum, of iets anders bijzonders waar je graag je kinderen bij wil hebben.

Die planning, of dat voorstel, kun je dan over en weer bespreekbaar maken. Op die manier hou je het voor alle partijen overzichtelijk, en weet iedereen - ook de kinderen- waar ze aan toe zijn.

Want uiteindelijk zou dat het doel moeten zijn. Een fijne vakantie voor iedereen, zonder lading. Gewoon genieten. Wil je het hier verder over hebben, of kun je wel wat hulp gebruiken, neem dan contact met me op.

Fijne vakantie!

Vorige
Vorige

Oeverloze discussies met je ex-partner over de vakantieverdeling?

Volgende
Volgende

Prikangst