Wat is een ouderschapsplan?
Wat is een ouderschapsplan, wat moet erin staan en is het verplicht om er 1 op te stellen?
Als je gaat scheiden staat je leven op z’n kop en moet er heel veel geregeld worden. En als jullie samen kinderen hebben, is uit elkaar gaan nog net iets complexer.
Een ouderschapsplan kan duidelijkheid en rust bieden. Het is een document waarin ouders afspraken vastleggen over de verzorging en opvoeding van de kinderen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: in Nederland is het voor gehuwde of geregistreerde ouders met minderjarige kinderen verplicht om zo’n plan op te stellen bij een scheiding. Maar los daarvan is ook voor samenwonende ouders natuurlijk ook een waardevolle leidraad. Je maakt die afspraken niet omdat het moet, maar omdat het iedereen duidelijkheid geeft in een toch al moeilijke periode.
Een goed ouderschapsplan zorgt ervoor dat de nieuwe situatie overzichtelijker en voorspelbaarder wordt, voor iedereen.
Het gaat hierbij om afspraken over de zorgverdeling (ook wel omgangsregeling genoemd), de verdeling van vakanties, hoe beslissingen worden genomen over bijvoorbeeld school en gezondheid, en hoe de ouders elkaar informeren over belangrijke zaken rondom de kinderen. Daarnaast bevat het financiële afspraken, zoals kinderalimentatie en het delen van onkosten voor de kinderen.
Het opstellen van het plan dwingt je om na te denken over hoe je de zorg voor de kinderen wil vormgeven. Het helpt om misverstanden en conflicten in de toekomst te voorkomen en geeft de kinderen duidelijkheid over hun nieuwe leefsituatie. Als mediator kan ik het gesprek hierover begeleiden en ervoor zorgen dat de belangen van beide ouders en de kinderen worden meegenomen.
De inhoud van een ouderschapsplan verschilt per natuurlijk per gezin, maar er zijn enkele vaste onderdelen die in elk ouderschapsplan thuishoren:
📌Zorgverdeling en omgangsregeling: Wie zorgt wanneer voor de kinderen?
📌Communicatieafspraken: Hoe en wanneer informeren de ouders elkaar over belangrijke zaken?
📌Ouderbijdrage en financiën: Welke financiële afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld kinderalimentatie en gedeelde kosten?
📌Besluitvorming: Hoe worden beslissingen over belangrijke onderwerpen genomen?
Wil je weten hoe een ouderschapsplan jullie kan helpen of heb je ondersteuning nodig bij het opstellen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!