Zeker weten?

valentin-antonucci-450400-unsplash.jpg

14 september was de dag van de Scheiding. Op deze dag (altijd op de tweede vrijdag van september) openen kantoren aangesloten bij de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFas) hun deuren om je van informatie te voorzien omtrent scheiding.

Denk hierbij aan o.a. alimentatie, scheiden met kinderen, boedelverdeling en scheiden met een eigen huis. Veel praktische informatie dus. En dat kan helpen.

Want die praktische informatie heb je wel nodig om verdere stappen te zetten.

Hier gaat natuurlijk wel het een en ander aan vooraf. Als je op zoek gaat naar informatie over scheidingen ben je volgens mij al met één voet buiten de deur. Je hebt alleen nog geen beslissing genomen.

Want je bent je positie aan het bepalen, ja, OOK door informatie in te winnen. Dit is namelijk geen 'casual information'. Want je bent je aan het beraden en aan het twijfelen. Je bent op zoek naar informatie over haalbaarheid. Je wilt weten of je kinderen beschadigd zullen raken, en in welke mate. En deze vraag blijft onbeantwoord

Je wilt weten of je zelf ongeschonden uit de scheiding kunt komen. Ook hier geeft praktische informatie geen antwoord op.

Je wilt weten hoe je financiële situatie eruit kan gaan zien na scheiding. Of je je huis nog kunt betalen. Hoe hoog de alimentatie nu eigenlijk wordt. Of je überhaupt alimentatie moet betalen of kunt ontvangen. En ook dit hangt weer af van je individuele situatie. Dus je komt vaak niet verder dan een 'ongeveer in die richting' beeld.

Misschien beslis je na al die informatie juist om toch bij elkaar te blijven. Om verschillende redenen. Je hebt geen zin in al dat emotionele gedoe. Of al het geregel. Het is zo erg nog niet. Je bent bang dat er grote ruzies zullen komen, of dat je omgeving het niet begrijpt. Dat je alleen komt te staan. Dat er onmin over de kinderen zal ontstaan.

Maar besef je wel dat je evengoed op een kruispunt staat? Should I stay or should I go? Hoe neem je een weloverwogen beslissing?

Als je besluit bij elkaar te blijven zul je namelijk ook in actie moeten komen. Je zult iets moeten verzinnen of ondernemen om het vuur en de balans weer terug te krijgen in je relatie. En je zult eerlijk moeten zijn tegen jezelf over je motivatie om te blijven.

Dus misschien kies je wel voor relatietherapie, een coach. Ga je eerst aan jezelf werken. Relatietherapie werkt alleen als je beiden bereid bent naar een oplossing te werken.

Is het een 'communicatie probleem'? Ga dan het gesprek aan, en maak duidelijk wat je vindt, voelt en bedoelt. Doe er alles aan om elkaar vast te houden, je bent niet zonder reden bij elkaar. Zoek uit wat jullie mogelijkheden zijn.

Kun je er alleen uitkomen als er een wereldschokkende verandering zal plaatsvinden? Als jij of de ander eigenlijk een totaal ander mens moet worden? In dat geval denk ik dat je de antwoorden dan best al hebt.

En misschien is het in dat geval beter om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan. Hopelijk kun je er samen zo positief en constructief mogelijk aan werken de relatie te verbreken. Want een scheiding hoeft echt niet altijd gepaard te gaan met gevechten en narigheden.

Wat volgens mij het belangrijkst is is dat je eerlijk bent tegenover jezelf over je gevoelens. Bepaal eerst hoe je er ECHT instaat. En bepaal dan of je nog bereid bent voor je relatie te vechten, er energie in te steken. De ander kan je soms nog best verrassen namelijk.

Wil je eens verder praten? Een spiegel voorgehouden worden? Kun je oprecht naar jezelf kijken?

Neem dan contact met me op. We kunnen samen kijken naar de mogelijkheden. Scheiden is niet altijd de oplossing namelijk.

Vorige
Vorige

De dag waarvan je wist dat hij ging komen.

Volgende
Volgende

Vakantie voorbij, relatie voorbij?