Burned out
Een burn-out is een ingrijpende gebeurtenis. Je bent uitgevallen, omgevallen, en je doet er alles aan om weer op te krabbelen en je leven weer in eigen handen te nemen.
Je herstelt van een burn-out, keert langzaam terug naar je werk, pakt je leven weer op – en dan, maanden of jaren later, voel je het weer. Die vermoeidheid. Het wegzakken van je energie. Je herkent de die onrust in je lijf. Je wil niet opnieuw omvallen, maar diep vanbinnen weet je: het gaat weer mis. Hoe kan het dat je opnieuw richting een burn-out glijdt, terwijl je dacht ervan geleerd te hebben?
Een burn-out is een intense ervaring. Je zou denken dat je na herstel precies weet hoe je een volgende kunt voorkomen. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Opnieuw die uitputting, opnieuw dat opgebrand zijn. En vaak nog sneller dan de eerste keer.
Een burn-out is niet zomaar wat vermoeidheid. Het is het resultaat van langdurige stress, roofbouw op jezelf. Je lichaam en geest trekken aan de noodrem: tot hier en niet verder.
Herkenbare signalen?
Slapeloze nachten, prikkelbaarheid, je nergens toe kunnen zetten, geen zin meer in dingen die je vroeger energie gaven. Hoofdpijn, hartkloppingen, moeite met concentreren. Alles voelt zwaar. Alles is te veel.
Wat veel mensen niet weten, is dat een tweede burn-out vaak sneller toeslaat. Je kent de symptomen, maar negeert ze soms toch. Omdat je 'weer moet'. Omdat je denkt: ‘Ik stel me aan.’ Of: ‘Ik kan niet nóg een keer uitvallen.’ Omdat je hoopt dat het deze keer wél lukt om het tij te keren. Maar als je niet écht begrijpt waarom je opgebrand raakte, loop je simpelweg opnieuw in dezelfde valkuil.
En daar zit de crux.
Burn-out gaat zelden alleen over werkdruk. Het gaat over oude patronen, overtuigingen en ingesleten, aangeleerd gedrag. Over altijd willen zorgen, niet goed grenzen aan kunnen geven, pleasen, perfectionisme, of het gevoel hebben dat je moet presteren om ertoe te doen.
De enige duurzame weg uit een burn-out begint bij zelfinzicht. En bij leren voelen en aangeven waar jouw grens ligt.
Daarom zet ik de KernAanpak in.
Die helpt je niet om ‘sneller weer door te gaan’, maar om stil te staan bij wat jou drijft. Waarom blijf je over je grenzen gaan? Welke overtuiging stuurt je aan? En misschien ben je al te lang iets aan het dragen wat niet van jou is?
De KernAanpak gebruik ik in mijn werk met stellen en families, maar óók met individuen. Want of je nu in een relatie vastloopt of in jezelf – je gedrag komt ergens vandaan. En pas als je weet waarom je doet wat je doet, kun je het gaan veranderen.
We onderzoeken samen waar jouw stress vandaan komt. Welke patronen zich hebben opgebouwd – thuis, op het werk, in relaties. Door die mechanismen te herkennen en begrijpen, kun je echt stappen zetten. Richting herstel én preventie.
Het doorbreken van oude patronen vraagt moed, zelfreflectie en geduld. Maar met de juiste begeleiding is het mogelijk om niet alleen te herstellen, maar ook te groeien. En sterker terug te komen dan ooit.
Wil jij patronen doorbreken, vóórdat je opnieuw instort?
Ik nodig je uit om niet alleen te kijken naar wat je doet, maar ook naar wat je drijft. Naar wat je écht nodig hebt. Niet pas als het misgaat, maar juist nu.
Herken je jezelf in dit verhaal? Of voel je dat je opnieuw richting uitputting glijdt? Wacht niet. Neem contact met me op. Ik denk graag met je mee.