Maar...we waren toch gescheiden?

jackson-jost-187741.jpg
 

In ons getrouwde leven ontwikkelen we patronen, hebben we rollen, gewenst en ongewenst. Deze kunnen ook in ons gescheiden leven blijven bestaan en de impact daarvan kan vervelende gevolgen hebben.

Je was in je relatie partner, ouder, regelaar, boekhouder of kostwinner, om maar een aantal voorbeelden te noemen. Met de beste bedoelingen probeer je na je scheiding ‘de beste gescheiden ouders’ of het ‘beste gescheiden stel’ te zijn en toch zijn er door de jaren heen ingesleten rollen en patronen die voor irritatie en frustratie kunnen zorgen.

Herken je dit soort situaties?

”Ik ben onderweg naar mijn werk, heb net de kinderen op school afgezet, maar toen hoorde ik dat er zwemles is deze ochtend, en dat wist ik niet, dus kun jij even die zwemspullen brengen?”

“Zeg, ik kreeg van school de brief over de ouderbijdrage, ik heb dat in de schooltas gestopt, betaal jij die even?”

“De schutting/het raam/ de keukenkraan is kapot, kun jij het even komen maken?”

Totdat het kwartje valt: Je gaat in gedrag en communicatie met elkaar om alsof je nog steeds getrouwd bent. Dit inzien en leren loslaten van je oude rol roept soms vraagtekens en onbegrip op bij de ander. De mate van vanzelfsprekendheid van het elkaar in een oude rol blijven plaatsen, of het onbegrip voor het afwijzen van die rol voelt als een gebrek aan respect voor de gemaakte afspraken.

Het komt er op neer dat na de scheiding de verantwoordelijkheden wijzigen. Als ex-partner is het belangrijk dat je je hier bewust van bent en jezelf en je ex-partner de ruimte geeft om de oude patronen te doorbreken en te vervangen voor nieuwe onafhankelijke routines.

Maar wat als je ex-partner blijft vasthouden aan de oude patronen en je ook na een aantal gesprekken in jouw beleving geen verantwoordelijkheid neemt voor de gewijzigde situatie? Je voelt de frustratie en irritatie toenemen en het  laat je met regelmaat twijfelen aan jezelf en de gemaakte afspraken. Je voelt je in de relatie met je ex-partner in een positie gemanoeuvreerd waar je niet meer in wilt staan en het is niet per se verkeerd bedoeld.

“Ik heb het zo druk, was het vergeten, ik zal er de volgende keer écht beter op letten, ja, heel vervelend, maar ja...doe jij het nu voor deze ene keer dan even?” En dat doe je dan.

Want kinderen voorop, en je wilt de relatie met je ex eigenlijk wel goed houden. Dus pak je je oude rol weer op, en dat gaat vaak ongemerkt en onbewust.

Het vervelende is dat dit jullie relatie kan vertroebelen, en daar zijn vaak de kinderen de dupe van. Je zult de dagelijkse zaken toch moeten regelen en het liefst in harmonie.

In alle gevallen is het zaak dat je helder blijft communiceren, in de eerste plaats met jezelf, want in hoeverre beoordeel jij je partner nog op basis van jullie gedeelde verleden en in welke mate leg jij je grenzen neer op basis van opgebouwde emoties uit dit gedeelde verleden. Als je ex-partner je beste vriend(in) zou zijn zou je dan ook zo in de wedstrijd zitten?

Heb je hulp nodig bij het doorbreken van je oude patronen, neem dan contact met me op. Zo kunnen we samen werken aan een nieuw patroon, zodat ieder weer weet waar hij of zij staat, en wat er van wie verwacht mag worden.

Vorige
Vorige

Respect of balans?

Volgende
Volgende

When I’m old and wise…