Extra of Exit?

Herken je deze situatie? Je bent gescheiden, en je bent een nieuwe partner tegengekomen. Leuk, fijn, gezellig, verliefd. De wereld heeft een glansje erbij gekregen!

Je nieuwe partner heeft ook kinderen, en dat geeft een extra dimensie aan jullie relatie. Naast het elkaar ontdekken proberen jullie zo goed mogelijk een balans te vinden tussen tijd voor jullie samen, en de kinderen, al dan niet in een samengestelde situatie.

Maar…er is ook een ex. Meestal aan twee kanten. En hoe ga je daar mee om?

Want deze ex schijnt graag een lichtje op de manier waarop jullie relatie eruit ziet.

Hij/zij legt beslag op de tijd van je nieuwe lief, heeft wellicht nog wat onverwerkte emoties, en kan daarmee - onterecht- een claim leggen op deze nieuwe lief.

Je ontvangt commentaar op jouw manier van handelen ten aanzien van de kinderen, kritiek, of (ongewenste, vaak goedbedoelde) adviezen. Of je krijgt opmerkingen over je nieuwe lief, van de ex, die duidelijk nog een mening heeft.

Dit kan een druk leggen op je nieuwe relatie. Op jouw positie ten aanzien van de kinderen, je positie ten aanzien van deze ex, en de positie van je lief ook ten aanzien van zijn of haar ex.

Wat nu?

Moet je een band opbouwen met deze ex? Ik heb er al eerder een blog over geschreven. Moet je de ex aan je lief overlaten?

Het kan erg lastig zijn.

Maak het dus bespreekbaar.

Bespreek het met je lief, en maak elkaar duidelijk wat je hier van elkaar verwacht. Je mag verwachten van je lief dat hij/zij met de ex afstemt hoe er met jou wordt omgegaan. Gelijkwaardig en respectvol. Bespreek welke positie jij hebt ten aanzien van de kinderen en welke verwachtingen daarbij horen, voor jou, maar ook voor je lief.

Maak kennis met de ex, spreek een keer één op één af. Helemaal als er kinderen in het spel zijn. Maak duidelijk wat je positie is, geef aan dat je niet van plan bent de ouderrol over te nemen, dat je respectvol de kinderen in hun waarde laat, en beseft dat het vooral voor hen lastig en ingewikkeld kan zijn, en dat jij, samen met de ouders, een opvoedende rol hebt, waarin jij ondersteunend bent.

Geef aan dat je niet de vijand bent, dat je beseft dat het pijnlijk en moeilijk kan zijn voor de ander, maar dat jij er niet op uit bent het leven van die ander lastig te maken.

Maar geef ook aan dat er grenzen zijn, en dat jij die zult respecteren, maar ook verwacht dat de ex dat ook zal doen.

Kortom: wees helder en duidelijk. En respectvol. Deze ex heeft een geschiedenis met je lief, en kinderen. Dat verbindt ze, en daar zullen ze steeds met elkaar over in gesprek moeten zijn, totdat de kinderen volwassen zijn.

Maar dat doet niets af aan jouw plek, en de ruimte die jij en je lief moeten kunnen krijgen om samen iets nieuws op te bouwen.

Vraag jij je ook wel eens af of de ex een extraatje is, of beter een exit kan maken? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Vreemdgaan is ontkennen

Volgende
Volgende

Wiens probleem is het?