Vreemdgaan is ontkennen

Vreemdgaan is ontkennen

Vreemdgaan, een pijnlijk onderwerp.

Maar, en daar begint het spelletje al, wat is dan vreemdgaan? Ga je vreemd als je warme gedachten of gevoelens krijgt die ene persoon die niet je partner is? Ga je vreemd als je in een kroeg, met een drankje teveel op, een zoen uitwisselt met die gezellige collega van je vrienden? Ga je vreemd als je één keer per jaar eens kust met die (zaken) relatie?

De nuances of smoezen eromheen zijn legio. ‘Ik had gedronken, ik weet het niet eens meer’. ‘Het stelde niets voor.’ ‘Ik zit niet zo lekker in mijn vel, ik wou gewoon even wat aandacht.’ ‘Als je er niets over zegt is het ook niet gebeurd.’

Om er maar een paar te noemen.

De ‘het stelde niets voor..’ is een veelgehoord excuus. Voor wie stelt het niet zoveel voor? Voor jou? Waarom deed je het dan? En je kunt je afvragen of je partner het ook niets vindt voorstellen.
Waarom doen mensen het? Er zijn hele studies aan gewijd. En nee, mannen gaan niet vaker vreemd dan vrouwen. Eén op de vier mensen gaat vreemd. Vrouwen lijken vaker vreemd te gaan als hun relatie ten einde loopt, mannen zijn wat praktischer: als de partner er niet achter zou komen en het maar voor een keertje is, kijken zij er vaker anders tegenaan.

Wat je in ieder geval veel ziet is dat mensen die vreemd gaan het standvastig ontkennen. Maar wat ontken je nu eigenlijk?

Het vreemdgaan op zich? Of zit er een laagje onder, dat te maken heeft met je reden om vreemd te gaan? Ontken je daar niet iets? Wat kan hebben veroorzaakt dát je vreemd bent gegaan?

Zat er iets in jou en je relatie niet lekker? Ben je een thrillseeker? Of zoek naar meer controle in je relatie, waarin jij zelf wel bepaalt wat je wel of niet doet, omdat je in het dagelijkse leven door de waan van de dag, je kinderen en je partner al zoveel moet?

Waarom mensen het ontkennen laat zich raden: men is bang voor de gevolgen. Het kan het einde van de relatie betekenen.

Met vreemdgaan beschadig je het vertrouwen.Vanaf het moment dat je vreemd bent gegaan en je het verzwijgt is de eerlijkheid weg.
Is het een reden om geen open kaart te spelen? Nee. Is je relatie niet meer te redden? Nee. Maar je moet het vertrouwen herstellen. En dat kost tijd.

Vraag je af waarom je vreemd gaat. Kijk eens eerlijk naar je relatie, en bespreek met elkaar wat er volgens jou anders kan of moet. Ontken je realiteit niet en kijk daar eerlijk naar.

Denk in oplossingen als je elkaar niet kwijt wilt, er zijn opties. Zoals parenclubs, een open relatie, je seksleven wat meer schwung geven, in welke vorm dan ook.

Maak het in ieder geval niet onbetekenend. Want bij de ander veroorzaak je iets dat wél veel voorstelt. En de beschadiging kan groter zijn dan je denkt.

Als het echt niets voor je betekent, kun je je afvragen of je wel in een relatie thuishoort. Want als jouw vreemdgaan betekenisloos is, hoeveel betekent je eigen relatie dan wel voor je?

Heb je vragen over vreemdgaan en de gevolgen voor je relatie? Neem contact met me op.

Vorige
Vorige

Uit het hart…

Volgende
Volgende

Extra of Exit?