Geslaagd!?

Geslaagd.jpg

Woohooo! Je (lief) kind is geslaagd voor zijn of haar eindexamen! Wat een mooie afsluiting van een periode. Op naar de toekomst! Je bent geweldig trots op hem of haar.

Binnenkort wordt deze periode afgesloten met een diploma-uitreiking, en daar wil je natuurlijk bij zijn. Logisch toch? Het is een ongelooflijk belangrijk moment in het leven van je (lief) kind, daar wil je onderdeel van uitmaken. En dat wil je (lief)kind ook graag, dit mooie moment delen met zijn of haar dierbaren.

Maar dat kan soms nog wel eens lastig worden als je gescheiden bent of een samengesteld gezin hebt.

Want wie gaan er nou heen? Vader en moeder, broer, zus? Vader, moeder en nieuwe partners plus kinderen, van beide kanten?

Maar wat als vader en moeder elkaar niet kunnen luchten of zien? Of als de nieuwe partners of familie niet verdragen worden door de biologische ouders?

Wat moet je dan?

Laten we bij het begin beginnen. Het gaat natuurlijk om het kind.

Het is zijn of haar moment, en het kind moet zich helemaal niet bezig hoeven houden met de issues van de ouders. Als ouder moet je volgens mij alleen maar blij en trots zijn, en de mijlpaal met je kind delen, ongeacht wie er nou verder wel of niet aanwezig is.

Het gaat tenslotte niet om jou maar om jouw aanwezigheid voor het kind. Van te voren eisen stellen of dreigen dat iemands aanwezigheid voor jou een probleem is geeft geen pas.

Als ouders zou je gewoon naar de diploma-uitreiking moeten gaan, je kind een heel dikke knuffel geven, uitspreken hoe trots je bent, en de andere ouder heel hartelijk feliciteren met hun knappe kind. Die heeft dit toch maar mooi (in een bizar Coronajaar- dat ook nog eens…) voor elkaar gekregen, al dan niet met een herexamen.

Ontneem je kind dit memorabele moment niet en ontzeg het jezelf ook niet. Wees de ouder, wees trots, wees blij.

En dan kan het best zo zijn dat het voor jou ongemakkelijk, of zelfs onprettig is, maar je staat er voor je kind. En dat is waar het om gaat.

Laat het je niet gebeuren dat je op een plek komt te staan dat je denkt: “het is beter als ik niet ga, want anders maak ik het ingewikkeld”. Dit moment komt nooit meer terug, gun je kind de trots van beide ouders.

Toch kan dit emotioneel moeilijk zijn. Het kan een vervelende en pijnlijke confrontatie zijn met je ex, en zijn of haar nieuwe leven. Het kan bij jou veel emoties oproepen.

Heb je behoefte aan een gesprek of advies, neem dan contact met me op. Hopelijk en wellicht kunnen we er iets op verzinnen waardoor je kind en jij dit moment toch samen kunnen beleven.

En ben je wél naar de diploma-uitreiking gegaan en heb je daarna behoefte aan een gesprek: ook dan kun je contact met me opnemen. Succes, en hartelijk gefeliciteerd met je (lief) kind!

Vorige
Vorige

Prikangst

Volgende
Volgende

Geld, samen spelen samen delen