Hard of duidelijk?
Hard of duidelijk, er is een groot verschil. Laten we er eerst technisch naar kijken. Want de termen willen nog wel eens door elkaar gebruikt worden.
Wat betekent hard zijn? De letterlijke betekenissen zijn: Stevig, een uitwendige kracht, onverzettelijk weerstaand. Psychologisch tegen veel bestand, voor niets terugdeinzend.
Wat betekent duidelijk? Niet mis te verstaan.
Soms maak je duidelijke afspraken met elkaar. Als je de ander aan die afspraken houdt kan je verteld worden dat je hard bent. Maar is dat wel zo?
Want wat is dan hard? Dat je de ander herinnert of houdt aan de gemaakte afspraken? Of dat je niet wilt afwijken van die gemaakte afspraken?
Ben je hard als je niet meebeweegt? Of als je de ander zijn of haar zin niet geeft?
Want de afspraken zijn duidelijk. Er kan an sich van af geweken worden, maar dat betekent dat de afspraak op dat moment vloeibaar wordt. Tenzij je duidelijk aangeeft eenmalig af te willen wijken.
En dat kan natuurlijk altijd gebeuren, maar dan moet het wel helder zijn waarom dat zo is.
Als je een baan hebt en in je contract staat dat je op de eerste van de maand je salaris krijgt, moet je ervan uit kunnen gaan dat dat ook zo is. Als het de ene maand op de eerste op je rekening staat, en de andere maand pas de 15e, dan kun je in de problemen komen met je vaste lasten, bijvoorbeeld. Je kunt er dan niet goed op sturen, en dat is vervelend. Het zorgt voor onzekerheid.
maar die logica geldt voor vele situaties.
Als je hebt afgesproken dat de kinderen om het weekend op zondag om 4 uur bij je zijn is dat een duidelijke afspraak. Als dat zonder reden wijzigt is dat frustrerend, je hebt er op gerekend, en je kunt er niet op sturen. Tenzij het in overleg anders gaat, maar niet structureel. Als het structureel vloeibaar is is het handiger om nieuwe, duidelijke, afspraken te maken.
Want je bent niet hard als je de ander aan de afspraken houdt. Dat het bij de ander even aan de aandacht ontsnapt is kan, maar een beleefd excuus is dat wel zo aardig.
Niet omdat je niet meebeweegt met de ander ben jij hard. Je hebt afspraken gemaakt met een reden. Jij bent niet per se inflexibel, want je wilt best praten over alternatieven. Of de afspraken herzien, want ook dat kan. De wereld verandert, situaties veranderen. Maar het kan niet zo zijn dat de gemaakte afspraken de ander “even” niet uitkomen en er dan zomaar van afgeweken kan of mag worden. Waarbij jou het verwijt wordt gemaakt dat je hard bent.
Als je voor een voldongen feit wordt geplaatst is er geen overleg. En dat gaat dan weer tegen de afspraken in.
Als jij je grenzen stelt ben je niet hard. Je geeft aan wat wel of niet voor jou werkt. Als je in redelijkheid tot afspraken komt met elkaar mag je verwachten dat je je er beiden aan houdt.
Want dat kan maar duidelijk zijn.
Loop jij ook wel eens tegen “hard” of “duidelijk” aan en wil je het erover hebben? Neem dan contact met me op.