Het einde plannen

In het begin van je relatie is alles mooi goudomrand, roze, met vlinders en regenbogen. De wereld is een heerlijke plek, je bent stapelverliefd op elkaar, en alles is rozengeur en maneschijn.

En op een gegeven moment ga je samenwonen! Hoe gezellig! Samen de toekomst invullen, je leven samen leiden. Wellicht denk je aan gezinsuitbreiding, een huis kopen, je maakt plannen op alle vlakken.

Naast het maken van mooie plannen over de inrichting van jullie nieuwe nestje, de vakanties en de auto of fiets denk ik dat het ook zinvol kan zijn aan het begin van je relatie niet alleen te bespreken hoe je de relatie wil invullen, maar ook hoe je het eind van je relatie zou willen regelen.

Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het kan een hoop gedoe voorkomen. Wat ik bedoel is dat je in een leven dat je samen leidt, al dan niet met kinderen, verantwoordelijk bent voor elkaar. Voor elkaars geluk, elkaars welzijn.

En dat is iets om over na te denken. Want helaas is het zo dat heel veel relaties toch stranden. En wat moet je dan?

Er zijn legio voorbeelden te noemen van thuisblijfmoeders -ja…er zijn ook zeker thuisblijfvaders, daar geldt hetzelfde voor - die geen eigen inkomen hebben, en van kostwinners die nu eenmaal minder tijd hebben het gezin te runnen.

Hoe dan na een scheiding de rollen verdeeld kunnen worden en posities kunnen worden ingenomen kun je je wel voorstellen, ook daar zijn legio voorbeelden van. Van soepel in een omgangsregeling rollen naar vechtscheidingen waar de honden geen brood van lusten. En alles wat daartussen zit.

Stel je eens voor dat je bij je partner intrekt, en diens inkomen is hoger dan het jouwe, het huis staat op naam van je partner, de auto staat op naam van je partner. In hoeverre ben jij in staat in die relatie gelijkwaardig te zijn? Dat kan naar draagkracht zijn natuurlijk, of in een verdeling in taken, kosten en verantwoordelijkheden, maar daar moet je het dan wel over hebben.

Sommige mensen stellen huwelijkse voorwaarden op, dit kun je natuurlijk ook doen als je niet getrouwd bent, maar een samenlevingscontract hebt of geregistreerd partnerschap aangaat.

En huwelijkse voorwaarden opstellen gaat verder dan het verdelen van de bezittingen vooraf en achteraf. Het gaat ook over het vorm geven van je relatie, vooraf én achteraf.

Om maar een paar voorbeelden te geven...wie krijgt de hond? Hoe zie je een gedeeld ouderschap? Kun je “zomaar” geld uit je BV halen? Wat gebeurt er met gezamenlijke creditcard, of het vakantiehuis? Of de gezamenlijke caravan, boot of tent?

Wie doet wat? Waarom? En zijn jullie het er beiden over eens? En zo niet, wat doe je dan? Hoe vul je het dusdanig in dat jullie je er beiden goed bij voelen?

Het kan vreemd lijken aan het begin van je relatie dit soort zaken te bespreken, maar nu sta je nog in redelijkheid en liefde naast elkaar. Dat kan in een scheidingssituatie compleet anders zijn.

Want in je relatie wil je voor elkaar zorgen. Hoe ziet dat er uit voor jou? En je partner? Hoe zorg je voor elkaar als de relatie eindigt in een scheiding? Of als de ander niet meer kan werken? Of overlijdt?

De vorm van je relatie kan daarin allesbepalend zijn. Er over in gesprek gaan helpt.

Heb je daar wat hulp bij nodig? Want ik kan me zomaar voorstellen dat het best lastig kan zijn om zo’n gesprek aan te gaan.

Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Alimentatie is geen afkoopsom of wisselgeld

Volgende
Volgende

Het schijnt dat we na de zomervakantie massaal willen scheiden.