Het schijnt dat we na de zomervakantie massaal willen scheiden. 

De vakantie is voorbij. We gaan weer aan het werk en weer naar school. Sommigen zullen die momenten met gejuich ontvangen. Terug naar het normale leven! Hoewel..

Na elke vakantie zijn er meer echtscheiding aanvragen, maar na de zomervakantie is er blijkbaar echte een piek te zien. Hoe komt dat toch?

We gaan naar de mooiste plekken op de aarde, verre reizen zijn weer helemaal in. We beleven ons suf. Op Instagram en Facebook vliegen de prachtigste plaatjes en de hashtags je om de oren. Dus wat gaat er nou mis?

De vakantie is vaak het moment waarop we samen zijn en van elkaars gezelschap kunnen genieten. Toch? Tijdens een vakantie kun je elkaar weer juist opnieuw ontdekken, nieuwe interesses in elkaar ontdekken, samen dingen doen. Daarmee versterk je juist je band.

Blijkbaar gebeurt er nog veel meer tijdens onze vakanties. We gaan nadenken. We maken afwegingen. We kijken naar elkaars gedrag. We storen ons aan elkaar. En waarschijnlijk deden we dat al, maar nu zitten we 24/7 op elkaars lip. Dus is er geen ontkomen aan.

Die nukkige puber uit je (samengestelde) gezin drukt op de stemming, maar wie grijpt er in? 'Iedereen' heeft vakantie, maar jij bent nog steeds degene die de ontbijtjes regelt en naar de wasmachine drentelt of het avondeten in elkaar draait. Niemand die jou daarin ontziet.

Je wilde slenteren langs een boulevard en wat winkeltjes bekijken, maar blijkbaar moest er om 11 uur 's ochtends al bier gedronken worden ‘Wat zit je nou te zeuren, ik heb toch ook vakantie?’ De wifi bij die te leuke agriturismo deed het niet goed (lees: niet). Dus de pubers wilden na twee dagen al naar huis. ‘Fietsen met z'n allen?? WAT?? Natuurlijk niet!’ 

Het gaat niet zozeer om het gebrek aan wifi en social media streaks en updates hoor, het gaat om niet met elkaar in contact kunnen komen, of zijn. Zelfs niet tijdens je vakantie.

In het gewone leven kun je nog begrip opbrengen voor de drukke schema's, het overwerken, het te moe zijn. Maar tijdens de vakantie had je een andere verwachting. Je had dichter bij elkaar willen komen, genieten van elkaar.

En als je tijdens je vakantie bevestigd wordt in het niet samenzijn, het missen van echt contact, kan het best lastig zijn vast te willen houden aan je bestaande relatie. Het kan bijzonder confronterend zijn om tijdens je vakantie net zo langs elkaar te leven als in je dagelijkse leven.

Het even gehad hebben met elkaar en teleurgesteld zijn hoeft niet te betekenen dat je dan maar uit elkaar moet. Uit elkaar gaan heeft verregaande gevolgen. Emotioneel, financieel.

Wat ga je doen? Trek je de stekker eruit? Of vraag je je af of 'we' nog echt wakker kunnen worden met elkaar? En hoe doe je dat dan?

Wil je daar eens verder over praten? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Het einde plannen

Volgende
Volgende

Tot de dood ons scheidt