Het recht te erven

erfenis.jpg

Er zijn weinig dingen die zoveel drama kunnen veroorzaken als geld. Spullen, sieraden, inboedels, erfenissen.

Bij een overlijden in een gezin heb je te maken met verlies, verdriet. Soms ook opluchting. Maar meestal met een hoop geregel.

De begrafenis moet geregeld worden, de kleding moet worden uitgezocht, de lijst van genodigden moet in elkaar gezet worden, een rouwkaart. En je zit midden in een rouwproces.

En oh ja..de erfenis. Is er een testament? En wat is er nu eigenlijk geregeld? Is er überhaupt iets geregeld?

En dan zit je bij de notaris, en daar hoor je dat er een langstlevende testament is. Dat betekent dat de overlevende partner over het vermogen blijft beschikken, en dat er pas iets geërfd wordt als deze overleden is. Maar deze overlevende partner is niet jouw biologische ouder, maar je Stief. En deze Stief heeft zelf ook kinderen.

En dat kan betekenen dat het hele vermogen, dus ook dat van jouw overleden ouder, naar de kinderen van je Stief gaat. Niet naar jou. Jij erft niets. Dus ook niet dat armbandje van je moeder, of die Friese staartklok die al honderd jaar in je familie is.

Laat dit even bezinken.

Stel je voor dat dit jouw realiteit is. Hoe zou je dat vinden? En is er wat aan te doen?

Je kunt gebruik maken van je zogenaamde “wilsrechten”, daar kun je al een en ander mee ondervangen.

Maar nog beter zou het zijn als jouw ouder, en de nieuwe partner, een testament opstellen waarin zij de erfenis regelen. Zeker in het geval van samengestelde gezinnen kan dit een hoop ellende voorkomen, het is dan in ieder geval duidelijk wat de wensen van je ouder en de nieuwe partner zijn.

Daar kun je alsnog een hoop van vinden, maar zij zijn in ieder geval duidelijk in hoe zij de zaken geregeld willen zien.

Besef ook dat als je zelf een samengesteld gezin hebt, een afspraak bij de notaris een heel goed idee kan zijn. Samengestelde gezinnen hebben al met zoveel dynamiek te maken, duidelijkheid scheppen in je wensen maakt het vaak eenvoudiger.

Bespreek met je partner wat je redelijk acht in de verdeling van de erfenis. Wil je dat elk kind gelijk wordt behandeld? Wil je een andere verdeling maken? Bespreek het.

Nu ben ik geen notaris, maar ik kan je wel helpen je gedachten hierin te ordenen. Heb je daar behoefte aan, neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Het mindere kind

Volgende
Volgende

Verlaten