Ik doe wat ik doe

Je leest het regelmatig, in artikelen waarin mensen, ik noem ze even “Jan”en “Els", vertellen hoe ze het thuis geregeld hebben. “Jan werkt fulltime, en ik doe het huishouden. Jan helpt ook af en toe mee". Of: “Als ik zou gaan werken zou mijn inkomen net voldoende zijn om de kinderopvang te bekostigen, dus dat leek ons zinloos, dan kan ik het net zo goed zelf doen. Ook fijner voor de kinderen.”

En dat is heel fijn van Jan, en interessante kijk op de huiselijke werkzaamheden van Els, maar toch krijg ik een beetje vlekken van dat soort uitspraken. Laat ik even uitleggen waarom.

Als “Jan” een beetje een vent is helpt hij namelijk niet mee in het huishouden. Hij heeft geen “papa dag”, en hij past ook niet op zijn kinderen. En “Els” zit niet thuis en doet de kinderen. Els werkt ook niet om de kosten van het Kinderdagverblijf op te vangen.

Jan en Els zijn namelijk een team. Het huishouden is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Zo ook de kinderen, dus ook de kosten van de kinderopvang. Nog beter, alles wat nodig is om een gezin én een huishouden draaiende te houden.

Jan en Els verdelen de taken, en begrijpen dat het huishouden iets is wat ze beiden aangaat, Jan is namelijk geen hulp in de huishouding. En Els werkt omdat ze het leuk en belangrijk vindt om zichzelf als actief onderdeel van de maatschappij te zien. Haar werk doet ze niet omdat ze een hobby zoekt.

Ze wil dat ze zelf economisch bijdraagt, zichzelf kan blijven ontwikkelen, en financiële verantwoordelijkheid over zichzelf is voor haar net zo belangrijk als dat voor Jan is.

En als Els niet werkt…ik daag elke gemiddelde man uit één week te doen wat Els doet, ja ook de nachtvoedingen, de bezoekjes aan de consultatiebureaus, het runnen van het huis etc.

Vrouwen die het huis regelen -er moet hier toch echt een andere term hiervoor komen- doen namelijk niet niets. Het is hard werken. Heel.hard.werken. En je doet het echt niet allemaal voor je lol.

Mannen die werken werken ook heel hard. Het vraagt ook veel energie, inzet. Ook dat is heel.hard.werken. Jan kan ook heus tachtig andere dingen bedenken om te doen dan elke dag naar zijn werk gaan, want ook zijn werkdagen zijn niet alleen maar gevuld met lachen, gieren en brullen. Leuk hoor, al die verantwoordelijkheden, maar hij doet het ook om te zorgen, en uit verantwoordelijkheidsgevoel. En ook dat is zeker niet altijd voor de lol.

Ook kinderen opvoeden doe je samen, het kan niet zo zijn dat Els even alle regeltjes bedenkt en dat Jan dat uit gaat voeren. Jan is ook verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen, ze zijn namelijk ook van hem. Dus welke sport er wordt gedaan, de bijles, het overhoren en het eindeloos spelletjes doen met de kinderen is net zo goed aan Jan als aan Els.

Nee, vrouwen zijn niet van nature beter in ouderschap. Soms zijn vaders stukken beter in het ouder-zijn dan moeders.

Nee, dit is geen feministische propaganda. Dit gaat over gelijkwaardigheid, en het besef dat in een relatie een wederzijdse afhankelijkheid bestaat. En een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het hele gezin, het huis en de relatie.

In onze maatschappij zien we hoofdzakelijk de “klassieke verdeling”, dat betekent dat Jan werkt, en Els veelal de rest regelt. En daar is helemaal niets mis mee. Maar Els is niet de moeder of huishoudster van Jan, en Jan is niet de bank of pinautomaat van Els.

Waar het misgaat is al er gescheiden wordt en Jan vindt dat “hij al het geld heeft binnen gebracht, zij deed niets, ze vrat goed van mijn geld.” Wat Jan hier mist is dat hij kon doen wat hij deed, of doet, omdat ook Els doet wat zij doet en deed.

En Els hoeft dus bij scheiding ook niet te denken dat zij het beter zal doen als ouder dan Jan. Als ze vanaf het begin als team hebben gefungeerd zal het argument dat Jan “clueless” is, of “minder heeft met de kinderen” geen hout snijden.

Het is 2023 ondertussen. Het is hoog tijd dat we onze mindset gaan bij- of omschakelen. Als we gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen willen moeten daarvoor gaan staan. En dat zit hem vaak al in details, woordkeuzes, zullen we daar bewuster mee omgaan?

Oh, en als we toch bezig zijn…kunnen we dan ook meteen verschoningstafels in mannen wc’s plaatsen? Er zijn meer dan genoeg vaders die heel goed luiers etc kunnen verwisselen maar die het toch echt gênant vinden om de dames wc in te lopen. Maar dat is wellicht voor een ander blog…

Vorige
Vorige

Communicatiestress

Volgende
Volgende

Kinderen zijn relatiebrekers