Kinderalimentatie
Kinderalimentatie, best een lastig onderwerp. Het is vaak omgeven door misverstanden, en het roept discussies op.
Eerst maar bij het begin beginnen:
Kinderalimentatie is de bijdrage die je betaalt of ontvangt voor de kosten van het onderhoud van jullie kinderen. Je betaalt kinderalimentatie tot de kinderen 21 jaar oud zijn.
De kinderalimentatie kan best langer betaald moeten worden, bijvoorbeeld als je kind gehandicapt is, of studeert, en in ieder geval niet zelf in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien.
Kinderalimentatie is wettelijk verplicht, en je kunt het niet afkopen.
Als je kind vanaf zijn of haar 18e wel een baan heeft heeft hij of zij misschien wat minder nodig. Daar kun je dan over in gesprek gaan met je kind.
Als je kind 18 jaar is wordt de kinderalimentatie rechtstreeks aan het kind betaald, en niet meer aan de ex-partner. Het over te maken bedrag blijft trouwens hetzelfde.
Het kind kan wel aan de betalende ouder vragen het geld over te blijven maken aan de ontvangende ouder. Dus daar zijn afspraken over mogelijk. Besef wel dat als je niet meer betaalt vanaf het 18e jaar het kind via een rechter of een instantie als het lbio de alimentatie toch kan opeisen.
De hoogte van de kinderalimentatie hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de behoefte van de kinderen, de draagkracht van de ouders en de omgangsregeling. Het kindgebonden budget kan ook een rol spelen.
Als ontvangende ouder hoef je de kinderalimentatie niet aan te geven in uw belastingaangifte, als betalende ouder kun je de kinderalimentatie niet opgeven in je aangifte.
Uit het bedrag wordt best een hoop betaald. Maak hier wel goede afspraken over, maak een lijst van alle kosten, en evalueer regelmatig of de bedragen nog wel kloppen. Gesprekken over geld zijn vaak niet de leukste, dus zorg samen dat duidelijk is waar het aan besteed wordt.
Eigenlijk vallen alle kosten die je voor jouw kinderen maakt onder de kinderalimentatie. Eten, wonen, drinken en kleding, maar ook sport, de kapper, abonnementen, kinderopvang, zakgeld en kosten voor school. Zorg dat jullie met elkaar goede afspraken maken, en niet voor verrassingen komen te staan of discussies voeren over wie nu eigenlijk waarvoor meer of minder moet betalen.
Hou hierbij ook rekening met veranderende omstandigheden. Het bedrag wat je vaststelt als jullie kinderen nog klein zijn kan anders zijn als ze ouder worden, omdat ze bijvoorbeeld gaan sporten.
Het bedrag kan overigens ook wijzigen, als bijvoorbeeld je inkomen wijzigt, de omgangsregeling wijzigt, je gezinssituatie wijzigt en daardoor je draagkracht dus ook wijzigt, of als er wettelijk wat verandert. Maar in alle gevallen geldt: overleg met elkaar als ouders.
Je kunt NIET zomaar - of eenzijdig- het bedrag aanpassen. Niet omhoog, en niet omlaag.
Bij co-ouderschap kan de discussie over kinderalimentatie nóg waziger zijn, omdat de ouders vaak een vrijwel gelijke verdeling van de zorg hebben. Maar: Kinderalimentatie moet nog steeds betaald worden. Zelfs al wonen de kinderen 50% bij beide ouders. Bij co-ouderschap hebben beide ouders overigens ook recht op de helft van de kinderbijslag. De kinderbijslag wordt namelijk verrekend bij het vaststellen van de hoogte van de kinderalimentatie.
Ook als er een nieuwe partner in het spel is kan het van invloed zijn op de kinderalimentatie.
Ga ook hiervoor met elkaar in gesprek. Als dat niet lukt kun je het via een rechter bespreekbaar maken. De rechter bekijkt of deze nieuwe partner een stiefouder is, en of het inkomen van deze partner voor een wijziging zorgt. Of als het kind de naam van de stiefouder heeft aangenomen.
Als stiefouder moet je bijdragen aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van je stiefkind. Deze onderhoudsplicht is op basis van inkomen (naar draagkracht). Dit kan betekenen dat de andere ouder van je stiefkind minder kinderalimentatie hoeft te betalen.
De onderhoudsplicht voor opvoeding en verzorging blijft doorgaan totdat je stiefkind 18 jaar wordt. Vanaf het 18e tot het 21e jaar moet u meebetalen aan kosten voor studie en levensonderhoud.
Pfffffff….duizelt het jou ook al?
Maar…is er een manier om geen kinderalimentatie te betalen? Omdat je je kinderen - om wat voor reden dan ook- niet ziet?
Nee. Je bent verplicht te betalen. Het staat los van je omgangs- of contactregeling, dus de plicht blijft.
En als we toch in de categorie “nee” bezig zijn:
Nee, je hebt ook geen recht om te weten waaraan de kinderalimentatie wordt besteed. De ontvanger hoeft aan de betaler geen verantwoording af te leggen, of inzage te geven in het huishoudboekje.
Nee, zelfs al houdt je ex zich niet aan de afspraken: je zult moeten blijven betalen, het is bedoeld voor de zorg voor je kinderen, en daar mag je je niet aan onttrekken.
Nee, jij en je ex kunnen ook niet “onderhands” afspreken de kinderalimentatie uit te sluiten. Je kunt het willen afspreken, maar het geldt niet voor de wet.
Dus…Kinderalimentatie heeft heel wat regels om zich heen.
Wat handig is om te doen is om door een onafhankelijke derde een berekening te laten maken om de hoogte vast te stellen. En maak met elkaar afspraken om - minstens- één keer per jaar de berekening tegen het licht te houden. Want ook jaarlijks vindt er een indexering plaats over de kinderalimentatie. Een mooi moment om met elkaar als ouders te bekijken wat er gewijzigd moet worden.
Als ouders zul je samen voor je kinderen moeten zorgen, en door heldere afspraken te maken kom je al een heel eind.
Kom je hier samen niet uit? Wil je het eens goed doorspreken? Neem dan contact met me op.