Midlife crisis

“Jan heeft volgens mij een midlife crisis, hij heeft een motor gekocht (of een dure auto), gaat opeens wekelijks naar de sportschool. Hij draagt allerlei hippe kleren. En is hij wel veel meer op pad, dat deed hij voorheen nooit.”

“Na een huwelijk van 15 jaar zegt hij van de één op de andere dag er geen heil meer in te zien, ik ben me niet anders gaan gedragen, ik begrijp hem niet meer, herken hem ook niet meer, het zal wel een midlife crisis zijn.”

“Ik had het vermoeden dat er een andere vrouw in het spel was, maar ja, we zijn al zo lang samen…Ik snap dat hij wil weten of hij nog interessant is. Dus ik heb het laten gaan, ik dacht: die komt wel weer bij zinnen. Maar nee, hij zei dat hij wilde scheiden. Hij is meteen bij zijn jonge vriendin ingetrokken, dat is best pijnlijk, we hebben eigenlijk nooit een gesprek gevoerd over wat er nu aan de hand was.’

“Els ging opeens elk weekend op stap met vriendinnen, dat deed ze voorheen niet, of minder in ieder geval. Ze begon aan een studie en ging meer werken buiten de deur. Dat waren allemaal beslissingen die ze alleen nam, ik voel me buitengesloten. Hebben vrouwen ook een midlife crisis?”

“Ze wilde nooit kinderen en was druk met haar carrière. Toen kreeg ze de kolder in haar kop en ruilde me in voor een jonge vent, met wie ze in de kortste tijd een kind kreeg. Ons huis in de stad heeft ze achtergelaten om ergens op het platteland haar geluk te vinden, zoals ze dat zegt.”

Een midlife crisis...Dat kan best ingrijpend zijn.

Wat is een midlife crisis? Wikipedia zegt: “De midlifecrisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen met een leeftijd tussen ongeveer 40 en 65 jaar.”

In deze fase in ons leven vragen we ons af wie we zijn, waar we staan in het leven, of ons leven zinvol is. Of we zijn wie we willen zijn, we staan waar we willen staan.

Je gaat andere kleren kopen, thrill seeking dingen doen, om je jong te blijven voelen. Want je leven ziet er niet uit zoals je had gehoopt of verwacht, en daar kun je van schrikken. Je beeld van jezelf klopt niet meer met je werkelijkheid.

Hebben alleen mannen dat? Nou nee, ook vrouwen kunnen op die plek staan. Mannen lijken er wat langer “last” van te hebben dan vrouwen. Mannen gaan meer flirten, om te zien of ze nog in goed in de markt liggen, hun relaties worden verbroken, ze zijn meer op zoek naar nieuwe dingen.

Je hebt in een midlife crisis tijd nodig voor jezelf. Je wil vooral terug naar jezelf, of op zoek naar die versie van jezelf waar je je wel goed bij voelt.

Is het slecht, een midlife crisis? Nee, dat hoeft niet.

Het kan best goed zijn jezelf wat fundamentele vragen te stellen, om uit te vinden of je wel echt op je plek zit. En zo niet, wat er nodig is om daar wel te komen.

Vind uit wat belangrijk voor je is, en wat nu eigenlijk je probleem of pijn is, en waar dat vandaan komt. Heb je dingen uit je verleden of jeugd, die je echt eens moet opruimen? Begin daar dan rustig aan. En vraag om hulp, van een coach, een psycholoog, of mediteer. Overhaast in ieder geval niets.

Hou je leven tegen het licht, en ga met je partner het gesprek aan. De conclusie kan nog steeds zijn dat het “beter” is om afscheid te nemen van je relatie, maar dan is de ander wel betrokken bij het proces, en wordt deze niet overvallen door eenzijdige beslissingen van jou.

Je leven wordt meestal niet van de één op de andere dag slecht. Je partner is niet opeens een vreemde geworden, er gaat tijd, ervaring en emotie aan vooraf. Hou de communicatie open, en wees eerlijk.

Het kan best zijn dat een andere persoon dan je partner je het gevoel geeft dat je leeft, of dat je een drang hebt naar vrijheid, maar ook dat ontstaat niet zomaar.

En dat is wel iets wat de moeite waard is om uit te zoeken, en over het algemeen ook wel zo fair naar je partner. Wat mis je in je relatie, en is het nog te redden? Je hoeft niet kostte wat het kost bij elkaar te blijven, maar wat respect en diepgaande gesprekken met je levenspartner zijn toch wel het minste wat je kunt doen?

Want voordat je al je schepen achter je hebt verbrand, je relatie hebt beëindigt en hebt ontdekt dat het gras niet altijd groener is aan de overkant blijf je nog steeds met dezelfde problemen zitten. En heb je potentieel het ene onvervulde leven ingeruild voor een ander.

En als je dan op de vlucht slaat, en alles achter je laat, weet je danwel wat je wil bereiken? Waar je heen wil?

Ben jij benauwd op de plek waar je staat? Heb je het idee dat er sprake is van een midlife crisis bij jou of je partner? En wil je het daar eens over hebben? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Wel of niet scheiden?

Volgende
Volgende

Communicatiestress