Ouder-kind gesprek
Je kinderen vertellen dat je gaat scheiden is een moeilijk gesprek. Je staat als ouders op een plek van boosheid of verdriet, misschien wel opluchting, of onzekerheid.
Dus hoe ga je zo’n ingrijpend gesprek aan? Want een scheiding is een ingrijpende, levensveranderende gebeurtenis. En niet in de laatste plaats voor kinderen.
Wat het moeilijk maakt is dat je als ouder ook wordt overspoeld door emoties, en een hoop praktische zaken die geregeld moeten worden. Dus samen je hoofd erbij houden en een bewust, stabiel gesprek voeren met de kinderen is moeilijk. En al helemaal als je vol boosheid naar de ander bent.
En nee, je bereidt niet in je eentje de kinderen vast voor. Nee, je zegt niet tegen ze dat je wil scheiden als je dit nog niet met je partner hebt besproken. Nee, opa of oma, oom of tante maken geen opmerking. Nee.
Het is jullie taak als ouders dit samen te doen. En daar moet je het dus eerst samen over hebben, je moet samen van tevoren bespreken wat je gaat zeggen, hoe je het gaat zeggen, en wat je doet als de kinderen reageren.
Je houdt je emoties naar de ander in bedwang, en je houdt je ouderpositie voor ogen.
Besef dat je voor altijd de vader of moeder bent. Besef dat het gezin ophoudt te bestaan, maar niet de liefde voor de kinderen. Wees waakzaam in je woordkeus. Zeggen dat papa en mama niet meer van elkaar houden is voor kinderen eng. Want “liefde kan ophouden, dus ook de liefde voor hen”. Maak ze duidelijk dat dat niet het geval is.
Want je houdt op elkaars partner te zijn, je houdt niet op hun ouder te zijn. Houdt de (eventuele) conflicten tussen jou en je partner weg bij de kinderen, het gaat ze niet aan. Het is jouw relatie met de ander die onder druk staat. Het zijn jullie issues, en de kinderen staan daarbuiten.
Ook als ze volwassen zijn geldt hetzelfde. Kinderen horen niet tussen hun ouders te staan, dat levert loyaliteitsconflicten op, en dat is niet nodig.
Het is al moeilijk genoeg voor kinderen, jong of oud, een scheiding van ouders te omarmen. Het basisgezin van de kinderen houdt op te bestaan. Dat is groot, veel en ingrijpend. Op elke leeftijd.
Wees niet boos of verdrietig als de kinderen niet reageren. Want ze weten vaak niet hoe te reageren. Geef ze de ruimte de boodschap te laten landen, sta open voor vragen, ook op een later moment, en beantwoord die vragen zoveel mogelijk samen. En vergeet vooral je kinderen niet te laten weten hoeveel je van ze houdt.
Loop jij aan tegen dit ouder-kind gesprek en wil je het eerst voorbespreken? Neem dan contact met me op.