The more the mediate

Kranten schrijven over schrijnende gevallen, ouders lopen tegen de klippen op omdat ze bijvoorbeeld willen scheiden en vastlopen in een huizenjacht op niet aanwezige woningen. Stel je eens voor hoe dat er in die huishoudens aan toe kan gaan als de ouders echt niet meer met elkaar kunnen samenleven. Kinderen staan onder druk omdat ze bijvoorbeeld uit huis geplaatst (moeten) worden, of omdat ze dagelijks geconfronteerd worden met een nare sfeer in huis, hoe onveilig kun je zijn? 

Jeugdzorg, familierechters, uithuisplaatsingen, familiebegeleiding, kinderbescherming, huiselijk geweld, losgeslagen jongeren, mishandelingen…Ik word al naar als ik het opschrijf. Allemaal onderwerpen, mensen en instanties die zwaar onder druk staan.

Het is vijf voor 12!
Zorgmedewerkers zetten hun beste beentje voor, maar kunnen het werk nauwelijks aan. Instanties en rechtbanken kunnen de druk niet aan bij gebrek aan personeel en andere helpende handen. Ik kreeg een artikel doorgestuurd over een brandbrief die rechters naar het kabinet hebben gestuurd. Ook zij geven aan dat het nu echt vijf voor twaalf is, en dat er echt iets moet veranderen. Het is verschrikkelijk. Het zijn teveel gevallen, het gaat om teveel mensen, en ze hebben allemaal hulp nodig. En het zou anders moeten. Dus wat kunnen we doen? Volgens mij best veel. Maar dan moeten we samenwerken. En open staan voor het niet bewandelen van de (administratieve) gebaande paden. In Nederland hebben we namelijk een groot aantal Mediators. En Bijzondere Curatoren in Jeugdzorg. 

Schakel een mediator in!
Mediators bemiddelen in allerlei zaken waar een (potentieel) conflict is of kan ontstaan. Ze kunnen je van dienst zijn in arbeidszaken, familiezaken, scheidingen, ouderschapsplannen, omgangsregelingen en nog veel meer. Bijzondere Curatoren in Jeugdzaken zijn de rechtsbeschermers van het(minderjarige) kind. Zij kunnen de stem van het kind zijn dat in een onmogelijke of gecompliceerde positie staat, en gehoord wil worden door een onpartijdige derde. De Curator kan de rechter adviseren in een strategie die het belang van het kind voorop stelt. Deze twee groepen kunnen de werkdruk voor rechters en instanties behoorlijk doen afnemen. Want daar zijn ze voor gekwalificeerd, en opgeleid. Zij kunnen voor lucht zorgen bij instanties die zwaar onderbemenst zijn. 

Vastlopen in een woud van regels
Het nadeel is helaas vaak dat je - bij het willen aanbieden van je hulp- vast loopt tegen de regels. Bij sommige rechtbanken kun je alleen als Mediator je hulp aanbieden als je advocaat bent. En ondanks dat er een pilot is geweest bij de rechtbank waar gedragsdeskundigen als Bijzonder Curator hebben opgetreden lijken de rechtbanken de weg naar dit hulpmiddel niet voldoende te vinden. Of het pad naar de Mediators. En helaas kijken niet alle familierecht advocaten naar het familiebelang of de belangen van de kinderen. Ze spreken de ouders niet aan op hun ouderschap, maar kijken vooral naar de belangen van hun cliënt. En daar kan een groot verschil in zitten. En daarmee wil ik de goeden niet te na spreken. Want velen doen heel goed werk.

De koppen bij elkaar steken!
Nederland is nu eenmaal een land van regels. Soms teveel. Kunnen we die regels niet eens vanuit het oogpunt van dienstverlening en menselijke belangen bekijken? Door bijvoorbeeld per stad of regio in kaart te brengen hoeveel Mediators en Curatoren er aanwezig zijn om een helpende hand te bieden? En dan eens de koppen bij elkaar steken om te zien wie waar ingezet kan worden? Bij Jeugdzorg? Bij de Rechtbanken? Bij welke instantie dan ook die met Jeugd- en Familiezaken van doen heeft? Volgens mij hebben namelijk echt wel opties om lucht en ruimte te bieden, en slepende zaken vlot te trekken. 

En dan mag het volgens mij best zo zijn dat niet elke Mediator of Bijzonder Curator In Jeugdzaken een advocaat is. Ik denk zelfs dat dat soms beter is. Kijk naar wie wat kan doen. Wie die werkdruk kan verminderen. En laat je helpen, laat je bijstaan. Want zoals het nu gaat is dramatisch. We kunnen echt beter. En dat moeten we ook.

Heb je vragen over de mogelijkheden die een Curator of Mediator je kan bieden? Neem dan contact met me op. 

Vorige
Vorige

Ouder-kind gesprek

Volgende
Volgende

Toetjesbeleid