Wijs gescheiden op reis
Nog even en de zomervakantie komt er weer aan! Naast het wegdromen bij foto’s van de vakantiebestemming heb je als gescheiden ouder ook wat zaken te regelen.
Dus hier wat reminders om onbezorgd en goed voorbereid met je kinderen op pad te kunnen gaan.
Even bij het begin beginnen: Heb je als ouder toestemming nodig om met je kinderen op vakantie te gaan?
Nee, niet als je in Nederland blijft.
Ja, als je over de grens gaat. Dus ook als je maar net over de Nederlandse grens gaat. Mocht je - met een minderjarig kind (dus tot 18 jaar)- bij een grenscontrole terecht komen moet je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de andere ouder.
En waarom? Omdat het internationale kinderontvoering heet als je zonder toestemming van de andere ouder met een minderjarig kind naar het buitenland reist. Dus moet je kunnen aantonen dat je reist met toestemming van de ouder. Deze ouder moet het ouderlijk gezag hebben.
Om dit aan te kunnen tonen heb je een toestemmingsformulier nodig, welke door jou én de andere ouder is getekend, inclusief een kopie paspoort van die andere ouder, voorzien van een recente handtekening en een datum erbij.
Nee, dit formulier is niet verplicht. Maar mocht je door de douane willen en je wordt hiernaar gevraagd maak je het jezelf stukken eenvoudiger door dit wel bij je te hebben. Dan weet je zeker dat je je vlucht of trein niet mist.
Er is ook een Engelse versie van. Dat kan soms makkelijker zijn. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.
“Maar ik heb toch ook gezag over mijn kind??” Jazeker, maar dat weet die beambte niet. En die beambte weet ook niet of de andere ouder het ermee eens is dat je op reis wil met jullie kind. En de andere ouder heeft ook gezag. Dus wat moet je nou wanneer doen of bij je hebben?
Er kunnen verschillende scenario’s zijn:
1) Je reist als ouder alleen met jullie kind. Je hebt dan toestemming nodig van de andere ouder. Dit geldt OOK bij gezamenlijk ouderlijk gezag.
2) Je bent ouder en hebt alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) en je reist alleen met jullie kind. Dan heb je geen toestemming nodig, maar wel andere documenten, ter aanvulling. Je kunt hier meer over vinden bij het Centrum Internationale Kinderontvoering. Wat je in ieder geval mee moet nemen is het uittreksel BRP van jezelf, waarin staat of je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, en een kopie uit het gezagsregister. Die kun je ophalen of aanvragen bij de Rechtbank.
3) Je bent ouder zonder ouderlijk gezag en reist alleen met jullie kind. Hiervoor heb je wel toestemming nodig.
4) Je reist alleen met uw kind. De andere ouder is overleden. Het advies is dan om mee te nemen:
a. een internationaal uittreksel Basisregistratie Personen van uw kind met ouder- en gezagsgegevens, of;
b. een internationale geboorteakte van jullie kind met een kopie van de overlijdensakte van de andere ouder.
5) Jullie kind gaat met een andere volwassene (niet één van de ouders) naar het buitenland. Bijvoorbeeld een vakantie met een opa, oma, andere familie of een vriendje. Ook dan is toestemming nodig. En wat je ook moet meegeven is een (ondertekende kopie paspoort of identiteitskaart van de ouders met gezag), het internationaal uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind, met de namen van de ouders en wie het gezag heeft. Of een internationale geboorteakte van het kind, met de namen van de ouders.
En is dit nu echt altijd nodig? Ja. Dat is echt altijd nodig.
Oh ja! En als een kind alleen wil reizen? Dan heb je ook papieren nodig!
Als jullie je minderjarige kind (jonger dan 18) zonder ouder of andere volwassene naar het buitenland willen laten reizen, moet jullie kind kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s).
En een kind van 15 jaar? Mag die alleen vliegen?
Volgens de wet mag het, al vanaf 12 jaar. Niet elke vliegtuigmaatschappij vindt dat goed, dus dat moet je wel controleren. Bij sommige maatschappijen wordt een minimale leeftijd van 17 gehanteerd, of worden kinderen onder de 18 zonder begeleiding niet toegestaan.
Kinderen tussen de 5 en 12 jaar mogen alleen reizen, maar krijgen een verplichte begeleiding van grond- en cabinepersoneel.
Gedoe? Ja. ELKE keer dat jij of je ex gaat reizen.
Je zou zeggen dat dat makkelijker moet kunnen. Je zou dit toch moeten kunnen opnemen in bijvoorbeeld je ouderschapsplan? Waarin je laat opnemen dat jij en je ex altijd toestemming hebben om te reizen met jullie kind.
Een rechter besloot toch anders. De korte versie is dat ouders dit verzoek bij de Rechtbank deden, om onder andere van dit gehannes af te zijn. De rechter ging er niet in mee. Hij vond dat dit toch echt een kwestie was die ouders steeds opnieuw moesten doorlopen, situaties kunnen veranderen, en het is best aardig de andere ouder van je plannen tot reizen op de hoogte te stellen en de andere ouder daar steeds in te betrekken.
En daar valt ook echt veel voor te zeggen. Dus…ga er even voor zitten, het kost echt niet zoveel tijd. Je kunt het maar geregeld hebben!
Heb je hier nog vragen over, neem dan contact met me op.
Fijne vakantie vast!