Slachtoffer of dader?

Slachtoffers in een relatie…ja…wat moet je daar nu mee? We vinden er een hoop van, en vaak in negatieve zin.

Je kunt jezelf een slachtoffer vinden in of door je relatie, maar ben je dat echt? En zo ja, wil je dat blijven?

In relaties kan een hoop misgaan, en er kan wel degelijk sprake zijn van onterecht of onjuist gedrag. Daarmee bedoel ik dat de ander jou op een manier behandeld die echt niet oké is. De ander maakt misbruik van je goedheid, je incasseringsvermogen, je geduld, soms je geld.

Maakt jou dat een slachtoffer? Of neem je de slachtofferrol aan? Want er is namelijk een verschil in slachtoffer zijn, en de slachtofferrol aannemen.

Heel kort door de bocht gesteld ben je een slachtoffer als jou iets aangedaan of overkomen is. Als je een slachtofferrol aanneemt heeft het meer te maken met hoe je omgaat met wat je is overkomen.

Je neemt zelf geen verantwoordelijkheid voor wat je denkt, vindt en voelt, je laat dat afhangen van het gedrag van anderen. Je bent vaak passief, afwachtend en ondergeschikt.

Jouw leven wordt bepaald door wat een doet of zegt. En dat is een keuze die jij maakt. Meestal niet bewust, maar toch, een keuze.

Dit kan een reactie zijn op dat wat je hebt meegemaakt, je kunt bijvoorbeeld in rouw zijn over je relatie, je kunt onverwerkte emoties hebben over je verleden.

Vraag je eens af waarom je deze rol hebt aangenomen? Om de aandacht? Omdat je ergens voor vlucht? Omdat je iets wil ontkennen? Het kan zeer de moeite waard zijn dat voor jezelf te onderzoeken.

Als slachtoffer “hoef” je niet zoveel, je kunt situaties naar je hand zetten, zwelgen in zelfmedelijden, niet meedoen met het leven, want ja: “ik heb toch altijd alleen maar ellende, dus waarom zou ik..”

Deze houding, of rol, kan bijzonder manipulatief zijn. Door je gedrag houd je een ander gevangen, je ontneemt een ander bewegingsruimte, omdat er “steeds” rekening gehouden moet worden met jou. Onbewust belemmer je de ander.

Waarmee jij de agressor voor de ander wordt.

Wat brengt de slachtofferrol je? Gaat je leven opwaarts, of juist neerwaarts? En vind je dat iemand - wie dan ook- goed moet maken wat jou is aangedaan? En hoe bepaalt of overheerst het je leven? En dat van je kinderen?

Of wil je liever weer het heft in eigen handen nemen? Zelf bepalen wat je doet, en wanneer?

De beste hulp die je jezelf -volgens mij- kunt geven is de controle of verantwoordelijkheid voor je eigen leven weer nemen. Laat je helpen door mensen die écht naar je luisteren, die positief ondersteunen, zonder oordeel.

Makkelijk? Nee. Te doen? Jazeker. Want je maakt jezelf sterker.

Wees niet te hard voor jezelf, neem kleine stappen die te overzien zijn. En neem de verantwoordelijkheid voor jezelf weer terug.

Wil jij ook uit je slachtofferrol, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

Week van de Mediation

Volgende
Volgende

Oud geld, nieuw geld?