Week van de Mediation

Van 31 oktober tot 4 november is het de week van de mediation.

Maar wat is mediation eigenlijk?

In de basis is mediation conflictbemiddeling. Er is een conflict, over welk onderwerp dan ook, en daar kom je samen niet uit. Om wél een uitweg te vinden kun je een onpartijdige derde - de mediator- inschakelen, deze kan als “gespreksleider” erop toezien dat je argumenten, bezwaren en emoties worden gehoord, door de ander, en vice versa.

Door met een onpartijdige derde te praten kunnen zaken boven tafel komen die in een eerder gesprek niet zijn benoemd, maar die wel relevant zijn voor de potentiële oplossing.

De mediator is voor alles onpartijdig, neutraal, en objectief. Alles wat besproken wordt valt onder de geheimhouding, en is dus vertrouwelijk.

De mediator kan vragen stellen, om uit te vinden waarom iets gezegd wordt, en waarom het op een bepaalde manier gezegd wordt. De mediator kan vragen wat het doel van de meeting is, en kan je helpen samen naar een passende, werkende oplossing te zoeken, waar beide partijen vrede mee hebben.

Er zijn verschillende vormen van mediation, ik licht een paar veel voorkomende vormen toe:

Veel mensen kennen de specialisaties arbeidsmediation en familiemediation. Een arbeidsmediator zal zich - zoals de naam al zegt- zich bezighouden met conflicten op de werkvloer. Bijvoorbeeld bij een verstoorde werkrelatie.

Familiemediation - nadrukkelijk geen familietherapie- houdt zich bezig met conflicten binnen de familiesfeer. Dat kan variëren van willen scheiden naar ruzies over een erfenis, bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf, of issues binnen een samengesteld gezin.

Mediation is op vrijwillige basis, en je hebt een inspanningsverplichting. Je moet beiden bereid zijn naar een oplossing te werken.

De mediator is niet de probleemoplosser. De bedoeling is dat je er samen uitkomt, en een oplossing hebt waar je beiden tevreden mee bent.

Maar mediation heeft ook voor- en nadelen.

De voordelen kunnen zijn:

  • Je hebt het proces zelf in handen, begeleid door een onpartijdige derde

  • Mediation gaat vaak sneller dan een juridische procedure

  • De kosten van mediation zijn vaak aanmerkelijk lager dan juridische kosten

  • Bij mediation is ruimte voor emotie

  • De mediator is onpartijdig en neutraal

  • De gesprekken vallen onder een geheimhoudingsplicht

Nadelen kunnen zijn:

  • De gesprekken kunnen lang duren

  • je kunt de verkeerde mediator treffen

  • De gemaakte afspraken kunnen je later toch tegenvallen

Het is dus zaak een goede mediator te vinden. Kies voor een gecertificeerde mediator. De MFN (Mediators Federatie Nederland) stelt vrij hoge eisen aan zijn mediators. Ook via de NMv, de Nederlandse Mediators vereniging, kun je op zoek naar een passende mediator.

Mocht je een conflict hebben waar je samen niet uitkomt, en ben je op zoek naar een mediator die jullie hulp kan bieden, neem dan contact met me op.

In de week van de mediator kun je vrijblijvend een intake bij me doen. Vermeld dan graag “Week van de Mediation” in je bericht.

Vorige
Vorige

Voorkeursbehandeling

Volgende
Volgende

Slachtoffer of dader?