Toetjesbeleid

toetjes.jpg

Vla. Raketjes. Oohhh, of een magnum…mini? Of een gewone? Of toetjes in zijn algemeenheid.

Vind jij dat een toetje bij het eten hoort, of zijn er regels omheen? Dat je bijvoorbeeld eerst je bord leeg moet hebben voor je een toetje krijgt. Of hang je de regel aan dat je sowieso een toetje krijgt, leeg bord of niet? En is het eten wat de pot schaft, of ga je mee in de eetwensen van een ieder aan tafel?

En dat toetje, is dat een verantwoord linksdraaiende yoghurt, of mag dat willekeurig wat zijn? Vlaflips, ijs, chocolade? Taart? En hoeveel?

Zijn pannenkoeken verantwoord als lunch? Ook naar school? Water? Met of zonder prik? Yoki? Optimel? Cola of andere frisdranken onder de 14 jaar? Hoe vaak fastfood per week? Per maand?

En hoe doe je dat bij verjaardagsfeestjes? Bij jou thuis, of als je kind ergens een feestje heeft? Oh, en nog zo’n leuke…alcohol. Op welke leeftijd? En hoeveel? En wat? Een Jillz? Biertje? Sterk? Ook zonder toezicht?

Oh ja! Bedtijden? Snoepen na het eten? Schermtijd? Ook al van die onderwerpen!

Nee, ik ben niet gek. Het zijn oprechte vragen. Het zijn onderwerpen. Echt. En ze kunnen tot grote ruzies leiden.

Het kan een bijzonder goed idee zijn deze vragen eens aan elkaar te stellen in je gezin. En goed door te spreken hoe je tegen dit soort zaken aankijkt. Al helemaal als je een samengesteld gezin hebt.

Want jij kunt wel een idee hebben van hoe hiermee om te gaan, en je lief ook. Maar dat betekent niet dat je er op dezelfde manier naar kijkt. En zeker in samengestelde gezinnen kan het voor obstakels zorgen. Jij had namelijk je opvoedregels, maar de ander ook. En die van jou zijn niet beter of slechter. En vice versa. Hoofdzakelijk anders.

Om te voorkomen dat je over dit soort zaken hoogoplopende ruzies krijgt kun je het beter bespreekbaar maken.

Stel samen regels op. Spreek je huidige regels door, en kijk of ze nog relevant zijn. En bespreek het met je kinderen. Maak helder waar de grenzen zijn, en wat eventueel de gevolgen zijn als de regels niet worden nageleefd.

Hebben jij en je lief hier ook gesprekken of discussies over? En wil je er eens over sparren? Neem dan contact met me op.

Vorige
Vorige

The more the mediate

Volgende
Volgende

Uit het hart…